Χωρίς τη λήψη αποφάσεων επί συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Μόσχας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και το ζήτημα παραπέμφθηκε σε σύσκεψη της Κομισιόν την Πέμπτη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συζητήσουν την Πέμπτη επί συγκεκριμένης λίστας πιθανών κυρώσεων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την απάντησή τους στην κατάρριψη του αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για τον ρόλο της στην κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
«Δεν θα υπάρξουν ονόματα για τον κατάλογο των κυρώσεων σήμερα», είπε ένας διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέα ονόματα (προς συζήτηση) την Πέμπτη», πρόσθεσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο αυστριακός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ΕΕ θα προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας, εάν η Μόσχα δεν συνεργαστεί στην έρευνα για την κατάρριψη αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.
Άλλη πηγή ανέφερε ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να αφορούν στην πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, στον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, στα λεγόμενα αγαθά διπλής χρήσης -στρατιωτικής και πολιτικής- και στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ο Ολλανδός πρεσβευτής δήλωσε νωρίτερα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα αναλάβουν νέα δράση εναντίον της Ρωσίας σε διάστημα «ημερών», αν η Μόσχα δεν προσφέρει «την πλήρη και άμεση συνεργασία» της μετά τη συντριβή της πτήσης MH17.
Μια κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα δείξει την αποφασιστικότητά τους «να δράσουν αν (η Ρωσία) αποτύχει να κάνει πράξη (…) την πλήρη και άμεση συνεργασία της», δήλωσε ο Πίτερ ντε Γκούγερ απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Είναι θέμα ημερών», πρόσθεσε. «Η ενότητα της ΕΕ είναι κρίσιμη κατά τη γνώμη μας, για την κοινή μας γνώμη, αλλά επίσης και απέναντι στη Ρωσία (…) Αυτό το τραγικό συμβάν αποτελεί μια τεράστια αλλαγή και θα φροντίσουμε να (…) ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα», υπογράμμισε ο ντε Γκούγερ.
Ο ολλανδός πρεσβευτής προειδοποίησε ότι η οδύνη έδωσε τη θέση της στην οργή στη χώρα του, αφού εμποδίστηκε να περισυλλέξει άμεσα τα πτώματα των επιβαινόντων στην πτήση MH17 και είδε την «πλήρη έλλειψη σεβασμού» προς τα αντικείμενα των θυμάτων.
Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η κρίση στη χώρα του έχει περάσει «το σημείο χωρίς επιστροφή».
Εξάλλου προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς σημείωσε ότι η χώρα του, που μέχρι τώρα αντιμετώπιζε διστακτικά την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, πλέον δεν είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο.
«Δεν υπάρχει ολλανδικό εμπόδιο (στην επιβολή) νέων κυρώσεων. Η Ολλανδία επιθυμεί η ΕΕ να κάνει μια κοινή αλλά και ισχυρή και ξεκάθαρη δήλωση κατά των ταραχών στην ανατολική Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους.
“Παραφωνία” η Γαλλία
Ωστόσο, η απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην πώληση πολεμικών πλοίων στη Μόσχα, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2011, δείχνει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαράξει κοινή στρατηγική.
Παρά τις πιέσεις Βρετανίας και ΗΠΑ για την ακύρωση της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότιη πώληση των δύο πολεμικών πλοίων Μιστράλ στη Ρωσία θα προχωρήσει κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε το 2011 ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Όπως είπε, η παράδοση του πρώτου πλοίου θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, ενώ η πώληση του δεύτερου πλοίου θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ρωσίας.
Τι δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος
«Θέλουμε την πλήρη και άμεση εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ρωσία ψήφισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την απόφαση αυτή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών σήμερα στέλνει ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα που αφορά όχι μόνο το τραγικό γεγονός, αλλά και γενικότερα στην κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι από την άποψη αυτή «πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ομόφωνη ευρωπαϊκή θέση», η οποία ενισχύει την πολιτική οντότητα της ΕΕ και τη δυνατότητά της να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή που συνδέονται με την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου».
«Αλλά, εδώ προέχει ο σεβασμός στα θύματα, ο σεβασμός στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων» κατέληξε.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.