Να τραβήξει την πρίζα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των εντάσεων της κρίσης, απειλεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα και αύριο, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο συνεδριάζει προκειμένου να αποφασίσει περί της συνταγματικής νομιμότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή του μόνιμου ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης με πόρους 500 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα εξετάσει τη νομιμότητα του προγράμματος ΟΜΤ, που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Χθες, ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι στόχος του προγράμματος δεν είναι η διάσωση μιας μεμονωμένης χώρας, αλλά η προστασία συνολικά του ευρώ.

Με την υπόθεση αυτή, η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας βρίσκονται σε ευθεία  αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann και ο επίσης Γερμανός Joerg Asmussen, που είναι μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, αναμένεται να καταθέσουν, υπερασπιζόμενοι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.