Συμφωνία με τη Λευκωσία υπέγραψε η Total, για τη χορήγηση αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων στα πεδία 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

H γαλλική Total γίνεται η τρίτη διεθνής εταιρεία μετά την ιταλική Eni και τη νοτιοκορεατική KoreaGas που υπογράφει φέτος συμβόλαιο με την κυβέρνηση της Κύπρου για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Με τη σημερινή μας πράξη ολοκληρώνουμε έναν από τους πιο κρίσιμους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση στην ενεργειακή της πολιτική, αυτόν της επιτυχούς διεξαγωγής του β’ γύρου αδειοδότησης», ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός έχει εκφράσει την πρόθεση να προβεί σε απευθείας γεωτρήσεις για πετρέλαιο, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στην περιοχή ενδέχεται να υπάρχουν μέχρι και 60 τρισ. κυβικά πόδια αέριο, το οποίο όμως, στην καλύτερη περίπτωση, θα αρχίσει να αντλείται το 2018 – 2019.

Η ειδική πλατφόρμα γεωτρήσεων αναμένεται να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα του 2013 ή τις αρχές του 2014.

Συμβόλαια έχουν υπογραφεί πρόσφατα και για τα οικόπεδα 2, 3 και 9, με την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS.

Ο συνολικός αριθμός των τεμαχίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τα οποία χορηγήθηκαν άδειες στο πλαίσιο του 2ου γύρου, ανέρχονται στα πέντε, με δέσμευση προς τις εν λόγω εταιρείες να ολοκληρώσουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις εντός τριών ετών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως θα διεξάγει έρευνες το προσεχές διάστημα σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ που ισχυρίζεται ότι ανήκει στο ψευδοκράτος της Β. Κύπρου.