Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αύριο στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα με τον εμφύλιο στη Συρία, το Κυπριακό αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να πιέσει τον Μπ. Ομπάμα να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα δράσης για την επίλυση της κατάστασης στη Συρία, λίγες μάλιστα ημέρες μετά το βομβαρδισμό σε τουρκική πόλη, που άφησε τουλάχιστον 50 νεκρούς.

“Βεβαίως, το θέμα της Συρίας θα τεθεί στο τραπέζι και μάλιστα αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας. Θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για την αμερικανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ο Τ. Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την επίλυση του Κυπριακού με σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης αλλά και με την θέση ότι χωρίς την λύση του εν λόγω ζητήματος δεν μπορεί η Λευκωσία να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικό αέριο.

Τρίτο θέμα στην ατζέντα θα αποτελέσουν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος πιέζει για να ανακοινωθεί η αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την επιστροφή των πρεσβευτών στις δύο πρωτεύουσες. Ο Ομπάμα θα ήθελε να γίνει η ανακοίνωση αύριο. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να μην επισκεφθεί τη Γάζα, την οποία θεωρεί ότι διοικείται από τρομοκράτες. Η τελική απάντηση του κ. Ερντογάν θα ανακοινωθεί άυριο, αν και τουρκικές πηγές διαρρέουν σήμερα ότι η επίσκεψη στη Γάζα θα γίνει. Στην περίπτωση αυτή, οι Αμερικανοί αναμένεται να αντιδράσουν.

Η Ουάσιγκτον βλέπει την Τουρκία, η οποία μοιράζεται σύνορα 900 χλμ με τη Συρία και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ως κλειδί για τον προγραμματισμό στη μετα-Άσαντ εποχή και αναμένεται να πιέσει για την υποστήριξη του Ερντογάν στην οργάνωση μια ειρηνευτικής διάσκεψης που ήδη υποστηρίζεται  από τη Μόσχα.