Του Κωστή Πλάντζου

Να δείξει πως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός «βάζει μπροστά» επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για να αποτρέψει πρόσθετες πιέσεις για νέα μέτρα (φόρους, μειώσεις μισθών ή και απολύσεις στο δημόσιο) κατά τη συνάντηση με τους επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας, σήμερα στις 10.00 το πρωί στο γραφείο του.

Το “παρών” θα δώσει και ο απεσταλμένος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, που απουσίαζε στην πρώτη συνάντηση της χρονιάς, την περασμένη Κυριακή, που έγινε στο υπουργείο.

Προς το παρόν φαίνεται να απεφεύχθησαν τα χειρότερα για απολύσεις στο δημόσιο, μετά τη συνάντηση των ελεγκτών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθ. Αντώνη Μανιτάκη, καθώς επιφυλάχθησαν να μελετήσουν τα στοιχεία και την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς.

Ίσως δεν μπορέσει όμως να το πετύχει για το θέμα των περικοπών μισθών στον ιδιωτικό τομέα, θέμα που θα απασχολήσει τους ελεγκτές στην συνάντηση που θα έχουν εν συνεχεία στις 14.00 με τον υπουργό Απασχόλησης κ.Γιάννη Βρούτση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται ότι θα συνταχθεί με το επιχείρημα Μανιτάκη ότι τους τελευταίους 15 μήνες έχουν αποχωρήσει συνολικά 75.000 υπάλληλοι και ότι ο στόχος για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015 μπορεί να καλυφθεί χωρίς απολύσεις. Οι ελεγκτές όμως δεν θα σταθούν σε γενικές προβλέψεις αλλά θα ζητήσουν καθορισμό τριμηνιαίων στόχων «υποχρεωτικών αποχωρήσεων έως το τέλος του 2014» από το δημόσιο.

Στη συνάντηση αυτή με την Τρόικα, ο κ.Στουρνάρας αναμένεται να θέσει και το θέμα μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.

Ένταση ελέγχων το Φεβρουάριο

Για να καλύψει πάντως την υστέρηση των εσόδων στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς, ο κ.Στουρνάρας έσπευσε τις τελευταίες μέρες να εξαγγείλει μαζικούς ελέγχους «πόθεν έσχες» για εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους του υπουργείου, καθώς και να αποδώσει κάποιες «έξτρα» αρμοδιότητες στον ανεξάρτητο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μετά από επιτακτικά αιτήματα των ελεγκτών.

Ο νέος Γενικός έδωσε μάλιστα και εντολή στις εφορίες για να ξεκολλήσουν οι έλεγχοι στις Μεγάλες Επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε άτομα Μεγάλου Πλούτου.

Ο στόχος πλέον είναι να ολοκληρωθούν άμεσα (και να παραδοθούν πορίσματα):

–          34 τακτικοί έλεγχοι στις Μεγάλες Επιχειρήσεις και συνολικά 330 έως τον Ιούλιο, από μόλις 4 τον Ιανουάριο.

–          88 προσωρινοί έλεγχοι σε Μεγάλες Επιχειρήσεις και συνολικά 350 έως τον Ιούλιο, από μόλις 24 τον Ιανουάριο.

–          105 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου και συνολικά  1.200 έως τον Ιούλιο, από μόλις 33 τον Ιανουάριο.