Συνάντηση με περιφερειάρχες για Χατζηδάκη- Στυλιανίδη με φόντο το ΕΣΠΑ

Συνάντηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχαν σήμερα οι 13 περιφερειάρχες της χώρας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ο ρόλος των Περιφερειών στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, αλλά και τους περιφερειάρχες να θέτουν επιτακτικά «την κατοχύρωση του πολυτομεακού και πολυταμειακού χαρακτήρα με την ενσωμάτωση στα ΠΕΠ των χρηματοδοτήσεων του Αγροτικού Τομέα, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής».

Οι περιφερειάρχες κατέθεσαν προτάσεις για την ουσιαστική απλούστευση των διαδικασιών απορρόφησης κονδυλίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ενώ τόνισαν στον υπουργό Εσωτερικών ότι «η εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των Περιφερειών με την απόδοση στο ακέραιο των θεσμοθετημένων πόρων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του θεσμού».

Σύμφωνα με τους περιφερειάρχες η χρηματοδότηση των Περιφερειών υπολείπεται κατά πολύ από το επίπεδο των πόρων που δικαιούνται από το νόμο και πρόσθεσαν ότι για το 2012 ως τακτική επιχορήγηση δόθηκε μόνο το ποσό των 42,3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα οφειλόμενο ποσό περί τα 136 εκατομμύρια ευρώ.

Στην συνάντηση τέθηκε η αναγκαιότητα καθιέρωσης του προληπτικού ελέγχου και η θεσμοθέτηση ενιαίου εργολαβικού οφέλους 18% για όλα τα δημόσια έργα.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «το ζήτημα της χρηματοδότησής τους για να επιτελέσουν το ρόλο τους, αλλά ειδικότερα και στα θέματα που αφορούν στο ΕΣΠΑ, τη διαχείριση του σημερινού ΕΣΠΑ όπου επιδιώκουμε να πιάσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε αισιόδοξοι ότι με την προσπάθεια όλων τα πράγματα θα πάνε καλά, αλλά μιλήσαμε και για την προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ».Τόνισε ότι «το νέο ΕΣΠΑ δεν θέλουμε να είναι ακόμη ένα ΕΣΠΑ, αλλά κάτι διαφορετικό, κάτι καινοτόμο, κάτι που θα αφήσει ένα αποτύπωμα στην προσπάθεια για την ανάπτυξη».

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης «υπήρξε σύγκλιση απόψεων, οι κατ’ αρχήν προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο ΕΣΠΑ θα υποβληθούν στις Βρυξέλλες στο τέλος Αυγούστου. Eίμαστε σε επαφή με τις Περιφέρειες και για τις σκέψεις και τις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν από εδώ και πέρα».

«Όταν υπάρχει ειλικρινής συνεργασία και συνοχή, τότε το αποτέλεσμα θα είναι θετικό», σημείωσε από την πλευρά του, ο κ. Σγουρός, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Ανάπτυξης για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για συνάντηση και τόνισε ότι  ότι «ήδη όλοι θα προσπαθήσουμε 30/6 να πιάσουμε το μνημονιακό στόχο και εν συνεχεία μετά πάλι όλοι μαζί 31 Δεκεμβρίου του 2013 να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τις εντάξεις και τις συμβάσεις ώστε το ’14 και το ’15 να γίνουν τα έργα».