(Upd) Σε αληθινό γρίφο εξελίσσεται το μετεκλογικό τοπίο στην Ιταλία με τον Pier Luigi Bersani να αποτιμά μια πύρρειο νίκη και να αναζητά τρόπους προκειμένου να συγκροτήσει κυβέρνηση, κάνοντας, μάλιστα, άνοιγμα στον αντισυστημικό και αντιευρωπαϊστή, Beppe Grillo. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ιταλίας, Giorgio Napolitano, μεταβαίνει στη Γερμανία, προκειμένου να συναντηθεί με την Καγκελάριο Merkel ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας καταγράφει αύξηση.

Στη δημοπρασία δεκαετούς διάρκειας ομολόγων που έγινε σήμερα το ιταλικό δημόσιο είδε το επιτόκιο να αυξάνεται στο 4,83% από 4,17% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση αντίστοιχων χρεογράφων.

Στον απόηχο της πολιτικής αβεβαιότητας χθες, στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων διαμορφώνονταν στο 4,89% καταγράφοντας αύξηση περίπου 40 μονάδων βάσης.

Την ίδια στιγμή, η Moody’s προειδοποιεί ότι το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει την πιθανότητα μίας πολιτικής αβεβαιότητας, θέτοντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε κίνδυνο υποβάθμισης.

Bersani: Ζητείται βιώσιμη κυβέρνηση που θα φέρει την αλλαγή

Στον πολιτικό στίβο ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, Pier Luigi Bersani, εμφανίζεται προβληματισμένος και ανήσυχος ενόψει μιας πιθανής ακυβερνησίας στην Ιταλία και ενώ Βρυξέλλες και Βερολίνο επιμένουν ότι η λιτότητα αποτελεί μονόδρομο, επιχειρεί άνοιγμα προς τον Beppe Grillo, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το να αποκοπεί η Ιταλία από την Ευρώπη θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.

“Δεν νικήσαμε παρότι ήρθαμε πρώτοι. Και αυτή είναι η απογοήτευσή μας. Είναι σαφές ότι όποιος δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διακυβέρνηση μιας χώρας, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κέρδισε”. Με αυτή τη φράση άρχισε την πρώτη μετεκλογική Συνέντευξη Τύπου ο Bersani.

Το σχεδόν 25% που απέσπασε ο Grillo κάνει ορατό το ενδεχόμενο προσφυγής για δεύτερη φορά στις κάλπες και η Moody’s έσπευσε να προειδοποιήσει και να απειλήσει τη χώρα με υποβάθμιση λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που θέτει εν αμφιβόλω την οικονομική πορεία της χώρας.

Όπως σχολίασε ο  Bersani, το εκλογικό αποτέλεσμα το καθόρισαν δύο συγκεκριμένοι παράγοντες: η κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους. Στόχος του να συγκροτήσει μια κυβέρνηση αλλαγής, μια κυβέρνηση μάχιμη, γι’αυτό και θα απευθυνθεί στην ιταλική Βουλή.

Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με την Corriere dela Sera, ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς απέκλεισε συνεργασία με τον λαό της Ελευθερίας, του Silvio Berlusconi.

Ο Καβαλιέρε, από την πλευρά του, καλεί το νικητή σε συνεργασία, “για το καλό της Ιταλίας”, απορρίπτει όμως τον Mont. Ο Grillo εμφανίζεται “συζητήσιμος”, αλλά με επιφυλάξεις.

Στη Βουλή, κυριαρχεί με γιγαντιαία διαφρά το PD του Bersani, άρα κυβέρνηση χωρίς αυτόν δεν γίνεται. Στη Γερουσία όμως, οι έδρες του δεν φτάνουν -ακόμη και μαζί με τον Monti- για να έχει την πλειοψηφία και θα πρέπει, αν πρόκειται να κάνει κυβέρνηση, να συνενώσει τις έδρες του berlusconi ή του Grillo.

Στη Γερμανία ο Ιταλός Πρόεδρος G. Napolitano, συναντάται σήμερα με Α. Merkel

Οι ισορροπίες και η σύναψη συμμαχιών μοιάζει με δύσκολη παρτίδα πόκερ, καθώς οι αρχηγοί των ιταλικών κομμάτων θα έπρεπε να θάψουν τις διαμετρικά αντίθετες προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Το ενδεχόμενο νέων εκλογών τρομάζει τη Ρώμη, περισσότερο ίσως την ίδια την Ευρώπη.

Ο Ιταλός πρόεδρος Giorgio Napolitano μετέβη στη Γερμανία και συναντάται σήμερα με την Angela Merkel. Δήλωσε “ήρεμος” μετά το αποτέλεσμα και  πεπεισμένος πως η χώρα “θα ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη δοκιμασία”.

X.Ρ.