(update 17.30)

Στις 829 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ενισχυμένος κατά 0,74%, παρότι νωρίτερα υποχωρούσε έως και κατά 3% και είχε βρεθεί μέχρι και στις 799 αγγίζοντας τα χαμηλά επίπεδα 5 μηνών. Αιτία της ανάκτησης του χαμένου εδάφους αποτέλεσε το γύρισμα των τραπεζών, μετά και το εντυπωσιακό come back της Eurobank,  καθώς η αγορά δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο η τελευταία να μπορέσει τελικά να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Η μετοχή της Εθνικής που ξεκίνησε στο limit down και το -30%, περιόρισε τις απώλειες και έκλεισε στο -10,38% στα 0,466 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank, που επίσης σημείωνε πτώση -30%, έκλεισε με κέρδη 20% στα 0,180 ευρώ ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει μέχρι και 27%.

Θετικά πρόσημα και για τις Alpha (+4,39%) και Πειραιώς (+2,50) που επίσης υποχωρούσαν σημαντικά το πρωί.

Εντωμεταξύ, αύριο θα συγκληθούν τα διοικητικά συμβούλια τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank  για να αποφασίσουν τη σύγκληση, κατά νόμο, Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, σύμφωνα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις συστημικές τράπεζες.

Όπως επισημαίνεται στις σχετικές ανακοινώσεις, εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.