“Έπεσαν” οι υπογραφές στις συμφωνίες την Δευτέρα μεταξύ θεσμικών φορέων της Ελλάδας και του Βελγίου για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και στο φυσικό αέριο, παρουσία του Βέλγου Πρέσβη, Marc Van Den Reeck
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Μάκη Παπαγεωργίου, ενώθηκαν “οι δυνάμεις μας, με τον ΔΕΣΦΑ και τη ΡΑΕ από την πλευρά μας με αυτούς τους δυο εταίρους, που έχουν πραγματικά σημαντική εμπειρία σε βέλτιστες πρακτικές σε ένα ευρύ φάσμα των ενεργειακών ζητημάτων” και πρόσθεσε ότι σημαντικό είναι ότι CREG και Fluxys έχουν μια μακρά εμπειρία στην σύνδεση των αγορών.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί, όπως τόνισε ο υφυπουργός, να καταστεί αναπόσπαστο μέρος μιας πιο ώριμης αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προωθώντας ενεργά την ανάπτυξη ζωτικής σημασίας ενεργειακών έργων, όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός IGB και η αναβάθμιση του τερματικού μας σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.
“Οι περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, με ώριμες αγορές και πρόσβαση σε hubs (σημεία συναλλαγών) φυσικού αερίου, επωφελούνται από πιο ανταγωνιστικές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς και τις διαφοροποιημένες πηγές. Το Βέλγιο είναι μέρος αυτής της εικόνας, χάρη στο Zeebrugge και τις προσπάθειες της βελγικής Ρυθμιστής Αρχής CREG και του βελγικού Διαχειριστή Fluxys. Η ανάπτυξη των προαναφερόμενων υποδομών φυσικού αερίου και οι νέες ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένονται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τη μελλοντική θέσπιση ενός σημείου συναλλαγών φυσικού αερίου(gas trading hub).
Το άνοιγμα του συστήματος σε όσες το δυνατόν περισσότερες πηγές, εξασφαλίζοντας έτσι τη διαφοροποίηση των πηγών και την ασφάλεια του εφοδιασμού είναι ένα πρώτο βήμα προς τη μετάβαση σε μια ρευστή χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι “είναι η αρχή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας που σίγουρα θέλουμε να εξελιχθεί ως τέτοια”.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.