Την επικράτηση της μετριοπαθούς, “ευρωπαϊκής” γραμμής στο ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Μηλιός, ήρθαν πρώτοι σε ψήφους, εκφράζοντας την πλειοψηφική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.

Πρόκειται για τους οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη -αλλά και άλλους οικονομολόγους όπως ο Γιώργος Αργείτης- συγκροτούν μια υψηλού επιστημονικού επιπέδου ομάδα η οποία συνεργάζεται στενά εδώ και χρόνια με “κέντρο βάρους” το Γιάννη Δραγασάκη.

Εκ των υστέρων, μάλιστα, η ιστορία δικαιώνει “οικονομολογικά” και τους περισσότερους από αυτούς, αφού η εξέλιξη της ευρωπαϊκής κρίσης επιβεβαιώνει θέσεις και αναλύσεις που είχαν διατυπώσει με άρθρα και δημόσιες τοποθετήσεις από το 2008 αλλά και νωρίτερα.

Η ανάδειξή τους στις πρώτες θέσεις σύμφωνα με τα οικονομικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά και την ευρεία συναίνεση που διαμορφώνεται πλέον εντός του κόμματος για τους χειρισμούς που είναι αναγκαίοι, ήτοι:

Επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης. Με λίγα λόγια: Πάγωμα του χρέους και αποπληρωμή αναλόγως με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα έχει η ελληνική οικονομία.

Βασική επιλογή είναι η παραμονή στο ευρώ και η εύρεση λύσης εντός της Ευρωπαϊκής “οικογένειας” αλλά οι ίδιοι επισημαίνουν ότι εάν η διαπραγμάτευση φτάσει στα άκρα, τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Ωστόσο η θέση αυτή είναι διαφορετική από εκείνη που προωθεί μια “επιθετική” στάση του τύπου “φεύγουμε από το ευρώ εάν δεν γίνουν αυτά” -θέση η οποία μειοψήφησε.

Η οικονομική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, είναι μακριά από “σοβιετικές εκδοχές” και βασίζεται στην αποδοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της λειτουργίας της αγοράς και του ρόλου των επιχειρήσεων, με τη διευκρίνηση, βέβαια, ότι μιλάνε για έναν ιδιωτικό τομέα που δεν είναι κρατικοδίατος (sic) ούτε διαπλεκόμενος.

Όπως λένε τα οικονομικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται η στήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων και οι στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες ξένετες εταιρείες, στο πλαίσιο της αναγκαίας επιχειρηματικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ξεκαθαρίζουν, όμως, ότι όλες οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ενέργεια, ύδατα, κ.λπ.) θα βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.

Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης άλλωστε βασίζεται στο τρίπτυχο:

– Ιδιωτικός τομέας

– Δημόσιος τομέας, με μεγάλο βάρος στις επενδύσεις για να πυροδοτηθεί η ανάπτυξης και να ασκείται ο έλεγχος της αγοράς

– Κοινωνική οικονομία.

Γ.Χ.Π.