(Upd2)

Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και την αύξηση του ποσού επιδότησης (στα 0,35 ευρώ/λίτρο), ανακοίνωσε και επίσημα η κυβέρνηση, για την περίοδο 2013-2014. (Δείτε σχετικά εδώ).

Σύμφωνα με το υπουργείο, από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε πρό της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Πάντως, έρευνα σοκ για την κυβέρνηση και τα δημόσια ταμεία που για άλλη μια φορά προσδοκούν εις μάτην αύξηση εσόδων και από την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, καταδεικνύει ότι πάνω από τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά του νομού Αττικής δεν προτίθενται φέτος να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Energypress, η έρευνα της «Opinion» που έγινε για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής δείχνει ότι το 44% των νοικοκυριών δεν θα βάλει πετρέλαιο φέτος. Η έρευνα έγινε σε περιοχές του Λεκανοπεδίου με έτοιμο δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο ωστόσο οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη ενεργοποιήσει λόγω οικονομικής δυσπραγίας και του κόστους που αυτό συνεπάγεται.

Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και δεν αποκλείεται μάλιστα να διευρυνθεί περαιτέρω μετά το «όχι» της τρόικας στο ελληνικό αίτημα για μείωση κατά 15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 
Στο ερώτημα της «Opinion», «αν προτίθεστε να λειτουργήσετε την κεντρική θέρμανση κατά τον ερχόμενο χειμώνα», το 35% απαντά ότι «δεν θα τη λειτουργήσει καθόλου», ενώ ένα 9% δηλώνουν «δεν έχουμε αποφασίσει». Αθροίζεται δηλαδή ένα ποσοστό 44% που δηλώνει ότι πιθανότατα φέτος θα γυρίσει την πλάτη στο πετρέλαιο, στρεφόμενο σε εναλλακτικές πηγές (από κλιματιστικά, και σόμπες μέχρι τζάκια, πέλετ, κλπ). Πρόκειται, δε, για ποσοστό υψηλότερο από πέρυσι, όπου τα νοικοκυριά που δεν άναψαν καθόλου τη κεντρική θέρμανση έφτασαν το 34%, όπως προκύπτει από απάντηση σε άλλη ερώτηση.
 
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Δεδομένου ότι πάνω σε έτοιμο δίκτυο της ΕΠΑ στην Αττική, υπολογίζονται ότι βρίσκονται 450.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί, το 35% μεταφράζεται σε 160.000 νοικοκυριά, ενώ το 44% ανέρχεται σε… 200.000 νοικοκυριά.
 
Αν και η έρευνα της «Opinion» εστίασε αποκλειστικά σε εκείνες τις περιοχές της Αττικής που διαθέτουν δίκτυο φυσικού αερίου (άσχετα αν τα νοικοκυριά έχουν συνδεθεί ή όχι), το πιθανότερο είναι ότι παρόμοια ποσοστά θα προκύπτουν και για το σύνολο του Λεκανοπεδίου. Σημειωτέον, ότι πάνω στο δίκτυο της ΕΠΑ, το 80% των κτιρίων είναι πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, και μόνο ένα 20% μονοκατοικίες.
 
Σύγκριση τιμών
 
Πάντως με βάση τις τρέχουσες τιμές, το πετρέλαιο πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στα 1,30 ευρώ το λίτρο σε Αττική-Θεσσαλονίκη, και κοντά στα 1,35 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 
Το ισοδύναμο του 1,30 ευρώ το λίτρο είναι 12 λεπτά η κιλοβατώρα. Η τρέχουσα τιμή φυσικού αερίου στην ΕΠΑ, από τα 7,8 λεπτά η κιλοβατώρα που κόστιζε τον Ιανουάριο, έπειτα και από τις εκπτώσεις της αλγερινής Sonatrach και της ρωσικής Gazprom στη ΔΕΠΑ, κινείται πλέον στα 6,8 λεπτά η κιλοβατώρα. Δηλαδή είναι 44% χαμηλότερη από το πετρέλαιο.
 
Όσο για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για ένα πελάτη της ΔΕΗ με μέση κατανάλωση, στην κατηγορία 800-2.000 kWh, είναι τα 16 λεπτά η κιλοβατώρα.