Η σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων αυτή θα επιτρέψει στην Αργεντινή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να πληρώσει τις κινεζικές εισαγωγές της με ισοτιμίες γουάν
Συμφωνία με την Κίνα, όπως όλα δείχνουν, θα συνάψει η Αργεντινή, με απώτερο σκοπό τη διάσωσή της από τη χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας αναμένεται να προσφέρει το πρώτο πακέτο βοήθειας, ύψους ενός δισ. δολαρίων, από τα 11 δισ. δολάρια, που θα προσφέρει συνολικά ως βοήθεια στην Αργεντινή, που συνεχίζει να «μάχεται» με κερδοσκοπικά hedge funds, ώστε να αναστρέψει τη δικαστική απόφαση για χρεοκοπία.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που θα επιτρέψει στην Αργεντινή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να πληρώσει τις κινεζικές εισαγωγές με ισοτιμίες γιουάν, αναμένεται να πάρει σάρκα σύντομα και από το τρέχον έτος κιόλας έτος.

Η σχετική σύμβαση συζητήθηκε την Κυριακή μεταξύ του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, Χουάν Κάρλος Fabrega, και του Κινέζου ομόλογού του και περιλαμβάνει ανταλλαγή νομισμάτων (currency swap) αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων αυτή θα επιτρέψει στην Αργεντινή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να πληρώσει τις κινεζικές εισαγωγές της με ισοτιμίες γουάν, την ώρα που τα ελάχιστα έσοδα από τις εξαγωγές της χώρας και η προβληματική ισοτιμία του νομίσματος της, έχουν θέσει το Μπουένος Άιρες σε δυσχερή θέση έντονης οικονομικής πίεσης.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας μετέφερε στον Fabrega την υποστήριξη της χώρας του προς την Αργεντινή στη διαμάχη με τους ομολογιούχους στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Nacion, το Μπουένος Άιρες θα λάβει την πρώτη δόση, αξίας 1 δισ. δολαρίων πριν από το τέλος του 2014, ενώ, η Αργεντινή θα λάβει ακόμη 11 δισ. δολάρια στο πλαίσιο συμφωνίας με την Κίνα.

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Ιούλιου, ο πρόεδρος της Κίνας Ζι Ζινπίνγκ είχε υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες με την Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ με την οποία αναβαθμίζονται συνολικά οι σχέσεις των δύο χωρών. Μεταξύ των συμφωνιών, συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, ξεχωρίζει και η συμφωνία για χρηματοδότηση με 2,1 δισ. δολάρια -πάλι από την China Development Bank- της κατασκευής σιδηροδρομικών υποδομών με τις οποίες θα διευκολύνεται η μεταφορά της αγροτικής παραγωγής της Αργεντινής προς τα λιμάνια της χώρας.

Πηγή: protothema.gr