Η Αμερική όποτε τα πράγματα είναι σκούρα στην Ευρώπη στέλνει τον υπουργό Οικονομικών να συνετίζει τους ευρωπαίους ηγέτες. Ο Τίμοθι Γκαίτνερ ήρθε δύο φορές εσπευσμένα στην Ευρώπη, και την τελευταία από αυτές, λέγεται ότι μας έσωσε γιατί οι Γερμανοί ήταν έτοιμοι να μας πετάξουν από την Ευρωζώνη.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιού επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Ευρώπη. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός αρπάχτηκε με τον αμερικανό υπουργό, με αφορμή τη δήλωση του Τζ. Λιού «ότι η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης  θα είναι η ζήτηση των καταναλωτών».

Ο Β. Σόιμπλε ενοχλήθηκε και αφού δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν τα προβλήματα τους, πρόσθεσε ότι «Θα προτιμούσα να μην δίνονται συμβουλές δημόσια για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής». Η επίσκεψη του Τζ. Λιού δεν έχει πυροσβεστικό χαρακτήρα, αλλά είναι μια ευρωπαική περιοδεία  μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ωστόσο, η αντίδραση του Β. Σόιμπλε στον αμερικανό υπουργό, δείχνει πως η Γερμανία αντιλαμβάνεται τον ρόλο της οικονομικής ηγεμονίας της στην Ευρώπη, καθώς και ότι ασκεί  πλέον δυναμικά τον ρόλο του θεματοφύλακα  της δημοσιονομικής πειθαρχίας για όλες τις χώρες μέλη. Με τον Φ. Ολάντ εξαφανισμένο από την ευρωπαική σκηνή, η Γερμανία  διοικεί ουσιαστικά την Ευρωζώνη και  δίνει μια γερμανική συνταγή για όλες τις χώρες-μέλη. Αδιαφορεί για τα προβλήματα στις χώρες του Νότου και θέτει όρους χωρίς να δέχεται καμία διαπραγμάτευση.

Ολοι αυτοί που προσδοκούν σε μια ηπιότερη στάση της Γερμανίας μετά τις εκλογές είναι πολύ πιθανόν να διαψευστούν.

Τίποτε δεν εγγυάται ότι οι Γερμανοί θα κάνουν συμβιβασμούς. Πολύ περισσότερο τώρα που κατάλαβαν ότι μπορούν να κινούν τα νήματα της Ευρωζώνης.