Από το δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος μέχρι την Goldman Sachs και την JPMorgan, οι επενδυτές στρέφουν και πάλι το ενδιαφέρον τους στην αμερικανική αγορά ακινήτων, η οποία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το Βloomberg, είναι η ασφαλιστική εταιρεία στεγαστικών δανείων Essent Group Ltd., με έδρα τις Βερμούδες, η οποία συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τους παραπάνω επενδυτές, κατέθεσε αίτηση δημόσιας εγγραφής στο χρηματιστήριο, την πρώτη που καταθέτει εταιρεία αυτού του είδους εδώ και δύο δεκαετίες.

Με τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2006 και την κυβέρνηση να μειώνει το ρόλο της στη στήριξη των στεγαστικών δανείων , οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνταν στον στεγαστικό τομέα πριν από την κατάρρευση,  Radian Group Inc. and MGIC Investment Corp, επανακάμπτουν, προσελκύοντας νέους επενδυτές με στόχο να καλύψουν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να “παίξουμε” την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων”, λέει στο Bloomberg o  Jack Micenko, αναλυτής της Susquehanna International Group στη Νέα Υόρκη, σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη στεγαστικών δανείων.,

Οι Radian και MGIC, οι οποίες είχαν ζημίες για τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια, υπερδιπλασίασαν την αξία των μετοχών τους στις χρηματιστηριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης. Αντιθέτως, ο κλάδος των κατασκευών υποχώρησε 2,8% φέτος.

Η ασφαλιστική κάλυψη των στεγαστικών δανείων είναι υποχρεωτική στις ΗΠΑ για όσους καταβάλουν προκαταβολή κάτω από το 20% της αξίας του σπιτιού που αγοράζουν.

Η Essent, την οποία έχει ιδρύσει ο 49χρονος Mark Casale, πρώην στέλεχος της Radian, ανακοίνωσε το Μάιο του 2009 ότι έλαβε δέσμευση για χορήγηση 500 εκατ. δολ. από επενδυτές στους οποίους περιλαμβάνονται οι  JPMorgan, Goldman Sachs και Pine Brook Road Partners. Μάλιστα, οι τραπεζίτες συμφώνησαν να δώσουν άλλα 100 εκατ. δολ. τον επόμενο χρόνο, καθώς η αγορά ακινήτων διένυε τον τέταρτο χρόνο κρίσης.

Στις 23 Ιουνίου, η εταιρεία χρησιμοποίησε 438 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, σύμφωνα με την πρόταση εγγραφής,αναγνωρίζοντας ως επενδυτή εταιρεία που ελέγχεται από τη Soros Fund Management LLC . Μάλιστα, ο Vipul Tandon, a managing director της private equity group του  Soros Fund Management, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Essent από το 2010.