Με όλα τα καυτά ζητήματα ανοικτά εν όψει της άφιξης της Τρόικας στο τέλος του μήνα και μία ημέρα πριν την επίσκεψη στη χώρα μας του προέδρου της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Ολάντ, συνεδριάζουν σήμερα στις 6 το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα εύκολα της συνάντησης είναι η συζήτηση για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, η επιτυχία της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση και η ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών απορρόφησης, προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία. Θετική σε κάθε περίπτωση είναι και η επίσκεψη του προέδρου Ολάντ, από τον οποίο θα ζητηθεί στήριξη στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αναμενόμενες αποκλίσεις του δημοσιονομικού προγράμματος. Πάντως, στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, θα συζητηθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε σχέση με το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών για συγκεκριμένους τομείς.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και οι καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο που συνδέονται με την προοπτική του ανασχηματισμού, που άνοιξε με διαρροές το κυβερνητικό επιτελείο την περασμένη εβδομάδα.

Στο τραπέζι όμως βρίσκεται και το δύσκολο θέμα των απολύσεων των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, που ζητά επιτακτικά η Τρόικα και προκαλεί τριβές μεταξύ των τριών κομμάτων. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης, που έχει υποδειχθεί από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο πρόεδρος κ. Φώτης Κουβέλης αντιδρούν στις απολύσεις, υποστηρίζουν ότι η μείωση του προσωπικού προχωρά και είναι μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί και αντιπροτείνουν ευελίξια στις μετακινήσεις και στις διαθεσιμότητες των υπαλλήλων.

Επιφυλάξεις όμως για το θέμα διατηρεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος. Τα δύο ελάσσονα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θέλουν να ανοίξουν και τη συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των πλέον αδύνατων πολιτών και της οικοδόμησης κοινωνικού δικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσουν.

Τριβές όμως μεταξύ των τριών κομμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω του φορολογικού νομοσχεδίου και της φορολόγησης των ακινήτων, που είναι πάντα ανοιχτό. Καθώς η Τρόικα επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος που αποφασίστηκε και το οποίο, όπως αναγνώρισε το ΔΝΤ, δεν βγαίνει, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται εκ των πραγμάτων να διαμορφώσουν κοινή διαπραγματευτική στάση. Πάντως, και οι τρεις διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο να ληφθούν νέα μέτρα.

Ερωτηματικό είναι αν οι τρεις αρχηγοί θα μπουν στην συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις και στα προβλήματα που υπάρχουν στην πώληση της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων στο παρασκήνιο. Τις υψηλότερες προσφορές έχουν καταθέσει οι ρωσικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιδρά στην προοπτική αυτή και διά του υφυπουργού Ρούμπιν διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, χωρίς όμως και να προτείνει μία άλλη, συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο, λύση, την ώρα μάλιστα που η Τρόικα πιέζει για κάλυψη των προβλεπόμενων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ρούμπιν όμως διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις κινήσεις για την ανακήρυξη ΑΟΖ, που θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Τριβές πάντως μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης προκαλούν οι προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξει το πλαίσιο των απεργιών και των διαδηλώσεων με πρόσχημα να μην εμποδίζεται η εμπορική ζωή των πόλεων. Το θέμα εκ των πραγμάτων συνδέεται με τη λήξη των κλαδικών και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το τέλος Μαρτίου και την πρόβλεψη του Μνημονίου για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.

 

Πηγή: protothema.gr