Του Κωστή Πλάντζου
 
Ακόμα και το ενδεχόμενο των απολύσεων στο δημόσιο, όπως επιτακτικά πιέζει η Τρόικα, θα συζητήσουν σε σύσκεψη που θα έχουν το πρωί  στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθ. Αντώνη Μανιτάκη, για το καυτό θέμα της διαθεσιμότητας και των μετακινήσεων στο Δημόσιο.

Το θέμα της διαθεσιμότητας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα.

Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου της κινητικότητας και εισηγούνται τον διαχωρισμό της από τη διαθεσιμότητα. Άμεσος αποδέκτης των πιέσεων θα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας που συναντά την Κυριακή το κλιμάκιο της Τρόικα ενώ, σύμφωνα  με πληροφορίες, δεν έχει οριστεί ακόμα αντίστοιχο ραντεβού με τον κ. Μανιτάκη.

Οι δανειστές πιέζουν για διαθεσιμότητα 54.000 δημοσίων υπαλλήλων αλλά στην κυβέρνηση εξετάζουν να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους ικανοποίησης των μνημονιακών απαιτήσεων. Οι προτάσεις αφορούν στο διαχωρισμό της διαθεσιμότητας από την κινητικότητα, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνούν και οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Task Force και εφαρμογή της κινητικότητας σε όλο το προσωπικό με μίνιμουμ χρόνο παραμονής στην ίδια θέση τα 5 χρόνια. Επιπλέον εξετάζεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα μόνο οι περίπου 54.000 υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και ειδικά οι 35.000 Υποχρεωτικής ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν μπει στο Δημόσιο χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ.