Tα νέα εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας 26,8% που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Οκτώβριο, δεν αποτελούν την ύστατη δοκιμασία για τους έλληνες. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητής της Παντείου κ. Σάββας Ρομπόλης  προβλέπει ότι το 2013 η ανεργία στην Ελλάδα θα «σκαρφαλώσει» στο δυσθεώρητο 29%, ενώ η πραγματική ανεργία θα διαμορφωθεί στο 34-35%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,75 εκατομμύρια ανέργους.

Τραγικές είναι οι επιπτώσεις όχι μόνο για τη νέα γενιά αλλά και για τον σκληρό πυρήνα των 40ρηδων που ουδέποτε είχαν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας. Τα  υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ είναι κάθε μέρα ασφυκτικά γεμάτα, μια εικόνα που αντικρίζαμε σπάνια την τελευταία 15ετία. Οι αριθμοί παραπέμπουν στην ύφεση του 1961 όταν η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 27,6%  και οι έλληνες έπαιρναν τα τρένα της μεγάλης φυγής για τη Γερμανία και το Βέλγιο. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το 2014. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 31,5%.

” Το 2015-2016  οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι εντάσεως εργασίας”, εξηγεί μιλώντας στο newmoney.gr ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, “και δε θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους χιλιάδες ανέργους. Για να απορροφηθούν 50.000 άνεργοι, πρέπει το ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση κατά 3,5%- 4% το χρόνο , κάτι που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να επιτευχθεί έως το 2020. Μέσα σε 8 χρόνια ανάπτυξης 2000- 2008 κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε 82.000 θέσεις εργασίας και τα 3 τελευταία χρόνια του μνημονίου χάσαμε 320.000 , πάνω από τις τριπλάσιες..”

Με στοιχεία του Σεπτεμβρίου, (αυτές τις μέρες στείλαμε τα νέα στοιχεία) η Εurostatat  μας κατατάσσει στη δεύτερη θέση ,με την Ισπανία να καταλαμβάνει την πρωτιά .Δυστυχώς , στην επόμενη καταγραφή των στατιστικών στοιχείων της ευρωζώνης , φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε την Ισπανία  και θα «στεφθούμε» για πρώτη φορά πρωταθλητές Ευρώπης στην επάρατο ανεργία  Οι μεγαλύτερες αυξήσεις  των ποσοστών ανεργίας μεταξύ του 2012 και του 2011  που καταγράφηκαν στην Ευρώπη της κρίσης, σύμφωνα με την Eurostat  αφορούν  την Ελλάδα  (από 18,9% σε 26% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2011 και Σεπτεμβρίου 2012), την Κύπρο (από 9,5% σε 14%), την Ισπανία (από 23,3% σε 26,6%) και την Πορτογαλία (από 14,1 σε 16,3).

Τον τελευταία χρόνο περισσότερα από 1.000 άτομα έχαναν καθημερινά την εργασία τους  με αποτέλεσμα , τον Οκτώβριο οι άνεργοι να ανέρχονται  σε  1.345.715 άτομα. Η ανεργία αποτελεί «μάστιγα» για τους νέους σε ηλικία (56,6% στους 15- 24 ετών), που όλο και περισσότεροι αναζητούν πλέον απασχόληση στο εξωτερικό, και για τις γυναίκες (ποσοστό 30,4%). Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά η Αττική, στην οποία διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας, έχει την 1η θέση μεταξύ των περιφερειών (ποσοστό 28,3%).
Σε άλλο μήκος κύματος ο ΟΑΕΔ , βγάζει μικρότερο άθροισμα , καθώς μετρά τους εγγεγραμμένους ανέργους που έχει στις λίστες του . Με στοιχεία Νοεμβρίου, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι φθάνουν σε 786.236 ( από 1345.715 που έχει καταγράψει η ΕΛΣΤΑΤ) από τους οποίους επιδότηση εισπράττουν μόνο 186.468.
Πάντως ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας εκτιμά ότι με τα προγράμματα συγκράτησης της ανεργίας που «τρέχουν» στην αγορά ,έχει επιτευχθεί μια ανάσχεση  του ρυθμού αύξησης της ανεργίας τουλάχιστον κατά 5% – 7%.  

Το ερώτημα που πλανάται έντονα είναι γιατί υπάρχει τόση μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά που ανακοινώνει η ελληνική στατιστική αρχή και ο ΟΑΕΔ ή τι είναι η πραγματική ανεργία η οποία σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη ανεβάζει αυτόματα τα ποσοστά σε δραματικά επίπεδα;

Οι μελετητές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι  υπάρχει ένα ποσοστό 3% μακροχρόνια ανέργων –κυρίως  γυναίκες άνω των 45 ετών – που απογοητευμένες από την μάταιη αναζήτηση εργασίας δεν ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας, δεν εμφανίζονται ,ούτε καταγράφονται πια σε καμία μέτρηση του ΟΑΕΔ και της Στατιστικής Αρχής.  Επιπλέον στον ΟΑΕΔ δεν υπολογίζονται οι νέοι που κάνουν πρακτική εξάσκηση η βρίσκονται σε προγράμματα κατάρτισης αλλά και η μεγάλη στρατιά των ημιαπασχολούμενων που ζήτημα είναι αν κατορθώνουν να εργάζονται μία μέρα την εβδομάδα ( πραγματική ανεργία).

Μελετητές των στατιστικών στοιχείων πάντως από την ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζουν ότι το δείγμα θεωρείται αξιόπιστο τόσο από τη ελληνική όσο και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Τονίζουν μάλιστα, χιλιάδες έμποροι , μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν «εμφανίζονται» στις λίστες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ , έκλεισαν τα μαγαζιά τους , σταμάτησαν οποιαδήποτε δραστηριότητα και ως άνεργοι πλέον ψάχνουν για δουλειά  στην ίδια ζούγκλα της αγοράς εργασίας  μαζί με τους πρώην υπαλλήλους τους . Επίσης ορισμένες αυξομειώσεις στα ποσοστά οφείλονται στην αδήλωτη εργασία (κυρίως το καλοκαίρι) που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα 33%.