Στις τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν εκατομμύρια φορολογούμενοι για να λάβουν τις βεβαιώσεις των τόκων των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους το 2012.
Οι τόκοι θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και η διευκρινιστική εγκύκλιος που αναμένεται να εκδοθεί θα προβλέπει ότι θα δηλώνονται ποσά τόκων που υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.
Με την ίδια εγκύκλιο αναμένεται να διευκρινίζεται πως θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων από τους συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και το ποσό που θα πρέπει να αναγράφεται στη δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του 2012 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.
Τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια) κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών Δ.Σ. εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης.
Στα εισοδήματα αυτά θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως και 4%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.ά.) τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογισθεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.
Τα ποσά των τόκων που θα δηλωθούν υποχρεωτικά στις φετινές δηλώσεις δεν θα ξαναφορολογηθούν. Η φορολόγησή τους έχει γίνει ήδη με συντελεστή 10%. Δηλαδή ο φόρος έχει ήδη παρακρατηθεί στην πηγή.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.