Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

«Οι Ελληνες πωλούν ακίνητα σε ιστοσελίδες σαν το ebay, για να αποφύγουν το φάντασμα του χρέους», αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Με αφορμή την επικείμενη πώληση του «πύργου- φάντασμα» της οδού Σμολένσκυ στο Φάληρο ( όπου σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο τελευταίος ιδιοκτήτης του διώχνει όλους τους αγοραστές φωνάζοντας «το σπίτι είναι δικό μου!») και το οποίο θα πωληθεί στις 17 Σεπτεμβρίου  «σε διαδικτυακό διαγωνισμό τύπου ebay». το δημοσίευμα  αναφέρεται στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Βloomberg δίνει ιδιαίτερο βάρος στη νέα διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ, την οποία ο κ. Ανδράς Ταπραντζής, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ με δηλώσεις του στο Bloomberg, χαρακτήρισε «Ε-Βay για το ελληνικό real estate».

 «Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να τρομοκρατηθεί», επισημαίνει το δημοσίευμα και τονίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αποκρούσει την κριτική πως δεν κάνει πολλά για να πουλήσει ακίνητη περιουσία, όρος ο οποίος συμπεριλαμβάνεται μέσα στα πακέτα στήριξης που έχει λάβει».

Στη συνέχεια, το Bloomberg αναφέρεται στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως δεν έχουν φέρει τα έσοδα που απαιτούν οι δανειστές λόγω της γραφειοκρατίας, της έλλειψης ζήτησης, την πολιτική αντίσταση και τις συχνές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η Τρόικα να επισημαίνει πως θα περάσει από «μικροσκόπιο» το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Οσον αφορά τα ακίνητα, το Bloomberg τονίζει πως υπάρχουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου περίπου «70.000 ακίνητα, από πολυτελείς βίλες στην παραλία, μέχρι εγκαταλελειμμένα συνεργεία αυτοκινήτων.

Ωστόσο και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι πωλήσεις έχει ενδιαφέρον για το Bloomberg, το οποίο αναφέρει: «Για περίπου 1.000 κατοικίες, γραφεία και κτίρια τα οποία ανήκουν στο κράτος, οι διαδικτυακοί πλειστηριασμοί θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος για να τα μεταβιβάσει το κράτος» επισημαίνει το δημοσίευμα,.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα τονίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής έχει δημοπρατήσει τρία ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις αρχές Ιουλίου με έσοδα 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης έχουν προγραμματιστεί και άλλες 7 δημοπρασίες μέσω διαδικτύου τον Σεπτέμβρη.

«Η κυβέρνηση στοχεύει σε ετήσιες πωλήσεις από 35 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. τον χρόνο μεω ηλεκτρονικών δημοπρασιών», υποστηρίζει ο κ. Ταπραντζής, ενώ το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων ως «προτεραιότητα» της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Το δημοσίευμα κλείνει σχολιάζοντας την πιθανότητα να τοποθετηθεί ένας ξένος μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη. Ωστόσο, ο κ. Ταπραντζής περιορίζεται στο να δηλώσει στο Bloomberg πως το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά οικονομικούς συμβούλους, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν έχει μόνο «φαντάσματα τα οποία την στοιχειώνουν, αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι νεκρή».