Προς πλήρη ευρω-κρατικοποίηση πάνε Εθνική και Eurobank, στοιχείο που δείχνει ότι η Τρόικα δεν έδωσε την παραμικρή ευκαιρία ή το περιθώριο για να κινηθεί αυτόνομα η ελληνική πλευρά. Ετσι και οι δυο τράπεζες θα επανακεφαλαιοποιηθούν χωρίς ιδιώτες μετόχους με την τύχη τους να περνά πια σε άλλα χέρια.

Για την Εθνική αποτελεί τεράστιο ερώτημα γιατί δεν αξιοποιήθηκε το χαρτί της Finansbank που θα μπορούσε να αποτελέσει και τη βάση για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, η απόφαση αυτή δείχνει και την αρνητική στάση της Τρόικας προς την γραμμή της κυβέρνησης που ήθελε τη συγχώνευση. Και, σαφώς, πίσω από τα στενά χρονοδιαγράμματα επιβεβαιώνονται οι φόβοι για τον αυξημένο συστημικό κίνδυνο μιας ενιαίας τράπεζας για την οποία τα κάκκινα δάνεια ανεβαίνουν εκθετικά.

Συνολικά ο απολογισμός της σύσκεψης με την Τρόικα δεν είναι θετικός, ούτε όσον αφορά την έλλειψη αξιόπιστου σχεδίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και ούτε όσον αφορά τις ρυθμίσεις δανείων. Όλα αυτά δείχνουν ότι, ενώ ο χρόνος κυλάει, θέματα και προγραμματισμοί δεν κλείνουν.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι για πρώτη φορά η Εθνική είναι εκτός ελέγχου του ελληνικού Δημοσίου.