Δεκατέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πιστά κατά τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης, αν είστε μισθωτός ή συνταξιούχος, παρουσιάζει το money-money.gr. Τα σημεία αυτά χρειάζονται προσοχή για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, πληρώνοντας περισσότερο φόρο, πρόστιμα ή προσαυξήσεις.

Η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων είναι επίπονη για όλους τους φορολογούμενους λόγω των πρωτόγνωρων αλλαγών που εφαρμόζονται, τόσο στη μέθοδο υποβολής που είναι πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονική για όλους όσο και στην ισχύουσα νομοθεσία (υποχρεωτική δήλωση όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων του έτους 2012, υποχρεωτική δήλωση αριθμών παροχής ρεύματος κατοικιών, ΑΜΚΑ παιδιών, ΑΦΜ ενηλίκων προστατευόμενων τέκνων κ.λπ.).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1 ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά, ένα ένα τα βήματα που πρέπει να κάνετε για την ορθή συμπλήρωση της φετινής δήλωσης εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος:

Συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών

Μαζέψτε, αξιοποιήστε και φυλάξτε, σαν τα μάτια σας, όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Βεβαιώσεις εσόδων: Βεβαιώσεις για μισθούς, για αμοιβές από ελευθέρια επαγγέλματα ή για συντάξεις, οι οποίες αναγράφουν τα ακριβή ποσά που πρέπει να δηλωθούν και τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί,

Βεβαιώσεις δαπανών: βεβαιώσεις από ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή ιατρικών δαπανών, από ασφαλιστικές εταιρείες για την καταβολή ασφαλίστρων ζωής, από τράπεζες για την καταβολή τόκων στεγαστικών δανείων και για την αποπληρωμή δόσεων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, αποδείξεις από φροντιστήρια για τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν, αποδείξεις από γιατρούς για τις δαπάνες ιατρικών επισκέψεων, αποδείξεις καταβληθέντων ενοικίων, αποδείξεις για αγορές καταναλωτικών αγαθών,

Πιστοποιητικά: πιστοποιητικά γέννησης για νεογέννητα παιδιά, πιστοποιητικά σπουδών για ενήλικα προστατευόμενα τέκνα και πλήθος άλλων δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την είσπραξη εισοδημάτων ή εσόδων καθώς και την καταβολή δαπανών πρέπει απαραιτήτως να έχουν συγκεντρωθεί και να βρίσκονται στη διάθεσή σας, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης.

Κρατήστε τα στο αρχείο σας: Φέτος δεν πρέπει να υποβάλετε κανένα δικαιολογητικό στην Εφορία, γιατί η δήλωση πρέπει να συμπληρωθεί και να αποσταλεί ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου. Τα δικαιολογητικά πρέπει να τα διαφυλάξετε στο σπίτι σας, για να είστε σε θέση να τα προσκομίσετε αν ποτέ σας ζητηθούν για έλεγχο από την Εφορία.

Έλεγχος στα προσωπικά στοιχεία σας 

Αμέσως μόλις εισέλθετε στην ιστοσελίδα όπου έχει αναρτηθεί το ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσής σας, ελέγξτε εάν είναι ορθά τα προσυμπληρωμένα στοιχεία του πίνακα 1 για το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τον αριθμό ταυτότητας, τον ΑΦΜ, τη διεύθυνση κατοικίας, το έτος γέννησης, το τηλέφωνο, και την οικογενειακή σας κατάσταση.

Σε περίπτωση που εντοπίσετε λάθη ή παραλείψεις σε ένα περισσότερα από τα δεδομένα αυτά πρέπει να αναγράψετε τα σωστά στοιχεία και να τα «επιβεβαιώσετε».

Ο πίνακας 2: Μήπως υπάγεστε σε ειδική κατηγορία φορολογουμένων

Ερευνήστε εάν υπάγεστε σε μία ή περισσότερες από τις 20 περιπτώσεις του πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης, στον οποίο παρέχονται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία απαραίτητα για τον ορθό υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Εάν ανήκετε σε μια ή περισσότερες από τις συγκεκριμένες 20 κατηγορίες θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κενά τετραγωνίδια που βρίσκονται δίπλα από τους αντίστοιχους κωδικούς και τη λέξη «ΝΑΙ».

Προσοχή στους νέους κωδικούς, αν αμείβεστε με «μπλοκάκι»

Τέλος επιτηδεύματος: Αν εισπράττετε, φέτος, αμοιβές για υπηρεσίες που παρέχετε ανά τακτά διαστήματα και εκδίδετε αποδείξεις από δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι»), οι αμοιβές αυτές θεωρούνται ουσιαστικά εισοδήματα προερχόμενα από μισθωτές υπηρεσίες και το τέλος επιτηδεύματος που οφείλετε να πληρώσετε για το 2012 μειώνεται από τα 650 στα 500 ευρώ.

Αυτό ισχύει εφόσον έχετε έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή εφόσον εισπράττετε το 75% των ακαθάριστων εσόδων σας από 1 μόνο εργοδότη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΕΑΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμπληρώσετε το κενό τετραγωνίδιο που βρίσκεται δίπλα από νέους κωδικούς 019-020 του πίνακα 2, ώστε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος στο ποσό των 500 ευρώ κι όχι στο αυξημένο επίπεδο των 650 ευρώ που ορίστηκε φέτος για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναγραφή του ποσού των αποδείξεων που μαζέψατε το 2012.

 Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τον κωδικό 049 του πίνακα 7 με το ποσό της συνολικής αξίας των αποδείξεων που συγκεντρώσατε για καταναλωτικές δαπάνες του έτους 2012.

Το ποσό που θα δηλώσετε θα πρέπει να ανέρχεται στο 25% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματός σας. Αν το ποσό που θα δηλώσετε αντιστοιχεί σε χαμηλότερο ποσοστό τότε θα πληρώσετε φόρο 10% επί του ποσού που υπολείπεται μέχρι το επίπεδο του 25%.

Αν ξεχάσετε να δηλώσετε το ποσό των αποδείξεων, τότε θα πληρώσετε επιπλέον φόρο 10% για το 25% του εισοδήματός σας!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΟΡΟ

Δήλωση ποσών εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν

Μην παραλείψετε να συμπληρώσετε καί τους νέους κωδικούς 333-334 που προστέθηκαν στον πίνακα 8 στην 4η σελίδα του εντύπου της δήλωσης.

Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να αναγράψετε τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% που παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές σας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και τα οποία αναγράφονται επίσης σε ξεχωριστή στήλη σε κάθε βεβαίωση αποδοχών που έχετε λάβει.

Τα προκαταβληθέντα αυτά ποσά πρέπει οπωσδήποτε να τα δηλώσετε, προκειμένου να αφαιρεθούν από τα ποσά εισφοράς που αναλογούν στα συνολικά εισοδήματα που αποκτήσατε το 2012 από όλες τις πηγές. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε «αναπάντεχες» επιβαρύνσεις.

Κι αυτό γιατί αν δεν αναγράψετε τα παρακρατηθέντα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα γίνει συμψηφισμός και θα κληθείτε να πληρώσετε για δεύτερη φορά την εισφορά, για ήδη φορολογημένες αποδοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ