Του Κώστα Τσαούση

Εχοντας δημιουργήσει τη δική τους startup εταιρεία, η οποία είναι πλέον κερδοφόρα και αναπτύσσεται ταχύτατα, ο κ. Γιάννης Βλαχογιάννης, ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος, η κυρία Μαρία Νασιώτη καθώς και η συνεργάτιδά τους κυρία Μυρτώ Χλιόβα αποφάσισαν να βοηθήσουν με τον τρόπο τους την ελληνική startup κοινότητα.

Συγκεκριμένα δημιούργησαν το Zerofund, ένα ταμείο που θα χρηματοδοτήσει τα σχέδια των νέων επιχειρήσεων και θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν. Συγκεκριμένα το Zerofund σχεδιάστηκε για να δώσει σε τουλάχιστον μία ελληνική startup την ευκαιρία να διευρύνει τους ορίζοντές της και την εμβέλεια της δράσης της, να αποκτήσει πρόσβαση σε καταξιωμένους μέντορες, να χρηματοδοτηθεί με ένα ποσό που φτάνει τα 65.000 δολάρια και να βρει φιλοξενία και στέγη τριών μηνών στον διεθνή accelerator Mind the Bridge.

«Θέλουμε», υποστηρίζει ο κ. Βλαχογιάννης, «να δώσουμε τη δυνατότητα σε άτομα που θέλουν και μπορούν να φτιάξουν μία επιτυχημένη εταιρεία να χρησιμοποιήσουν το μεγάλο δίκτυο επαφών και σχέσεων που έχουμε, να φτιάξουν το προϊόν τους και μετά να πάρουν 65.000 δολάρια και να έρθουν για 3 μήνες στην Αμερική να δουλέψουν». 

Αρχικά συμμετοχή στον διαγωνισμό δήλωσαν δώδεκα υποσχόμενα startups, πέντε από τα οποία προχώρησαν στην επόμενη φάση. Για να κάνει το επόμενο βήμα, κάθε ομάδα έπρεπε να συγκεντρώσει τα χρήματα που θα της επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας της κατά τον επόμενο μήνα. Με μια διαδικασία παρόμοια με το crowdfunding, οι συνεισφορές των υποστηρικτών έπρεπε να συμπληρώσουν το ελάχιστο όριο των 700 ευρώ, που θα χρηματοδοτήσει την παραμονή των ομάδων σε χώρους co-working όπως το coLab και το 123P. Οι ομάδες τώρα πρέπει να αναπτύξουν ένα πρότυπο, το επονομαζόμενο «ελάχιστο βιώσιμο προϊόν» ή «minimum viable product», και να το λανσάρουν συγκεντρώνοντας όσο περισσότερους χρήστες μπορούν, με τελική διορία τις 22 Απριλίου.

Periploos
Το Periploos είναι μια ταξιδιωτική μηχανή αναζήτησης η οποία βοηθά τους ταξιδιώτες να οργανώσουν το ιδανικό γι’ αυτούς ταξίδι, καθώς και να προτείνουν – πουλήσουν σε άλλους πακέτα διακοπών με προσωπικό περιεχόμενο. Μέσω του τρόπου λειτουργίας της εφαρμογής, δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα να εξερευνήσει πολύ μεγαλύτερο όγκο επιλογών, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, εξασφαλίζοντάς του πως οι επιλογές που εξετάζει είναι εντός των οικονομικών του δυνατοτήτων και των προσωπικών του προτιμήσεων.
Η ομάδα του Periploos αποτελείται από τους κυρίους Ανδρέα Καρούτζο, Χρήστο Χατζηαποστολάκη, Δημήτρη Σχίζα.

N-EverAlone

Η υπηρεσία παρέχει στους χρήστες της τη δυνατότητα να έχουν τη δική τους εικονική σχέση με αγόρια και κορίτσια για όσο εκείνοι το επιθυμούν. Περιλαμβάνει έτοιμα πακέτα αλλά και custom ώστε ο πελάτης να μπορεί να διαλέξει αυτό που χρειάζεται ακριβώς. Η υπηρεσία λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με πραγματικά, υπαρκτά πρόσωπα και εξυπηρετεί όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Εχει επίσης τη δυνατότητα μέσω του δικτύου των εργαζομένων της να εξυπηρετεί και εταιρικούς πελάτες, δημιουργώντας συζήτηση και κίνηση σε εταιρικές σελίδες.
Η N-EverAlone team αποτελείται από τον κ. Νίκο Σπύρου, την κυρία Ρένα Βλαχογιάννη, τον κ. Γιώργο Σιαμίδη και τον κ. Κωνσταντίνο Καρακατσούλη.

Pollfish
To Pollfish είναι μια πλατφόρμα διεξαγωγής ερευνών σε έτοιμο δείγμα χρηστών κινητών τηλεφώνων. Μέσω της πλατφόρμας ένας χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια έρευνα, να επιλέξει το κοινό που επιθυμεί, να λάβει απαντήσεις μέσα από πληθώρα επιλογών στόχευσης και να λάβει απαντήσεις. Ολοκληρωμένη έρευνα χωρίς κόπο, με μειωμένο κόστος, σε ένα δύσκολα προσβάσιμο κοινό.
Η ομάδα συνεργάζεται με δημιουργούς εφαρμογών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, που προσφέρουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο δείγμα χρηστών κινητών τηλεφώνων.
Αποτελείται από τους κυρίους Γιάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Βούρκο, Γιάννη Ζαούδη, Βασίλειο Μητρούση και Ζήση Μπέλλα.

Pinobo
Το Pinobo είναι ένα application δημιουργικότητας το οποίο σου επιτρέπει να φτιάξεις το δικό σου προσωπικό social board. Η καινοτόμα λογική που έχει σχεδιαστεί σου επιτρέπει να σύρεις, να περιστρέψεις, να μεγαλώσεις ή να μικρύνεις τα πάντα πάνω στο board σου και να αποφασίσεις πού θέλεις να μπει το καθετί πάνω σε έναν ελεύθερο δισδιάστατο ψηφιακό χώρο. Μπορείς να διακοσμήσεις τον πίνακά σου συνδυάζοντας φωτογραφίες, εικόνες, βίντεο, σημειώσεις, κείμενα, links, pins, χάρτες κ.ά. είτε δικά σου, είτε από το Διαδίκτυο, και να φτιάξεις ένα board που να εκφράζει τον χαρακτήρα σου. Τέλος, οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις μπορείς να μοιραστείς το board σου ή αντικείμενα (pinables) με τους φίλους σου, όπως και να δεις τα δικά τους, ανταλλάσσοντας ιδέες και περισσότερα αντικείμενα. Το Pinobo δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από τους κυρίους Χρήστο Αλατζίδη (Co-founder/CEO), Κώστα Καρολεμέα (Co-founder/CTO), Σπύρο Ξένο (Co-founder/Creative Director) και Αποστόλη Λιανό (Co-founder/Marketing Director).

Missum
Το Missum είναι ένα «έξυπνο» ψηφιακό προσωπικό περιοδικό για tablets, smartphones και Η/Υ. Στόχος του είναι ο αναγνώστης να απολαμβάνει όσα άρθρα κρίνει ότι πρέπει να διαβάσει και να ενημερώνεται σχετικά με τον αντίλογο σε αυτά. Το Missum θέλει να μας εξοικονομήσει χρόνο και να μας διαφωτίσει πάνω σε αντικείμενα του ενδιαφέροντός μας, βοηθώντας μας να αποφύγουμε την παραπληροφόρηση και την υπερφόρτωση πληροφορίας όπως τη ζούμε καθημερινά από την πληθώρα των κοινωνικών δικτύων, ιστοσελίδων κ.λπ. Το όλο εγχείρημα είναι βασισμένο σε μεθόδους υπολογιστικής ευφυΐας και μηχανικής μάθησης που ανακαλύπτουν, «μαθαίνουν» και προσαρμόζονται στα ενδιαφέροντα ενός χρήστη. Το υλικό που το Missum παρέχει στον αναγνώστη επιλέγεται με βάση το προφίλ των ενδιαφερόντων του την κάθε χρονική στιγμή. Η ομάδα αποτελείται από τον κ. Δημήτρη Κόγια, τον δρα Ιωάννη Παγώνη, την κυρία Αγγελική Παπαγιαννοπούλου, την κυρία Μαρία Κολιτσίδα, τον κ. Δημήτρη Κουρκουλάκο, τον κ. Δημήτρη Παπαζήση, τον κ. Δημήτρη Παπανικολάου και τον κ. Στέφανο-Κορνήλιο Μίτση Ποιητίδη.

*Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα της Κυριακής 31/3