“Ξαφνικά, έγινε πολύ εύκολο να πιστέψουμε ότι το ευρώ -αυτό το μεγάλο, ατελές πείραμα της νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση- θα μπορούσε να διαλυθεί”, έγραφε το Μάιο ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman. Και μάλιστα, θεωρούσε ότι το τέλος του ευρώ ήταν απλά θέμα μηνών, ούτε καν ετών.

Ο Krugman είχε και… παρέα. Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής George Soros είχε πει σε συνέδριο, τον Ιούνιο, ότι η Γερμανία είχε μόλις τρεις μήνες για να αποτρέψει μια ευρωπαϊκή καταστροφή.

Ένα μήνα αργότερα, τον Ιούλιο, ο Willem Buiter, πρώην μέλος του δ.σ. της Τράπεζας της Αγγλίας και νυν επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, έδινε 90% πιθανότητες στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Έδινε, μάλιστα, και ημερομηνία για το Grexit, η οποία δεν ήταν άλλη από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Ο Nouriel Roubini, γνωστός και ως Dr Doom, προέβλεπε την έξοδο χωρών από το ευρώ από το 2010.

Αυτοί, αλλά και πολλοί άλλοι καταστροφολόγοι βλέπουν τώρα τα σενάριά τους να διαψεύδονται. Τι έχουν να πουν σήμερα;

“Η Ευρώπη με ξάφνιασε με την πολιτική ανθεκτικότητά της”, παραδέχεται ο Krugman.

Τον Οκτώβριο, η Citi μείωσε τις πιθανότητες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 60%.

Κάποιοι, επιμένουν στα σενάρια καταστροφής, απλά τα τοποθετούν λίγο πιο… μακριά στο μέλλον. Η Capital Economics, που προέβλεπε ότι μία ή περισσότερες χώρες θα βγουν από το κοινό νόμισμα μέσα στο 2012, δηλώνει τώρα: “Είναι προφανές ότι (η διάσπαση του ευρώ) δεν θα συμβεί φέτος. Απλά ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο”.

Η Ευρώπη θα τα “κουτσοβολέψει” και το 2013, όμως, η ημέρα της κρίσης για το ευρώ θα έρθει, με την Ελλάδα να αποτελεί και πάλι τη μεγαλύτερη απειλή, λέει ο Roubini. “Έως τα τέλη του επόμενου φθινοπώρου, η ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να καταρρεύσει και η έξοδος από το ευρώ θα πέσει ξανά στο τραπέζι”, λέει τώρα ο Dr Doom.