Αργή και σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπει ο Όμιλος Μυτιληναίου, που σημειώνει πως θα χρειαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2008.

“Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι αργή και σταδιακή. Δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας που να μπορεί να μεταβληθεί εν μια νυκτί. Θα χρειαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2008”, ανέφερε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης

Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά της κρίσης που ο Όμιλος Μυτιλιναίου δεν θα διανείμει μέρισμα, σημειώθηκε στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου και της ΜΕΤΚΑ την Τετάρτη, ενώ τονίστηκε πως οι φόροι έχουν γονατίσει την ελληνική οικονομία, αλλά δεν έχουν γονατίσει τον Όμιλο, όσο και αν το πλήγμα που κατάφεραν ήταν καίριο.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία το δημοσιονομικό θέμα και το έλλειμμα. Στην προσπάθεια όμως αυτή η ανάπτυξη παραμελήθηκε. Στο κλάσμα χρέος/ΑΕΠ ξεχάστηκε το ΑΕΠ, το οποίο έπεσε στο 25% με αποτέλεσμα το κλάσμα να παραμένει δυσμενές παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Τώρα αρχίζουμε πια να βλέπουμε ότι αυτή η ισορροπία τείνει να αλλάξει, σημειώθηκε.

Το 2008 η κατάρρευση της Lehman βρήκε τον Όμιλο προετοιμασμένο. Η ΜΕΤΚΑ είχε ήδη ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση και είχε ήδη κάνει τα πρώτα ανοίγματα στο εξωτερικό, είναι μερικά από τα key points της Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου και της ΜΕΤΚΑ.

Σύμφωνα με τον Ευ. Μυτιληναίο, στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ είχε ολοκληρωθεί αντιστάθμιση κινδύνων, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως στον κλάδο του αλουμινίου, είχε ξεκινήσει την προσπάθεια περιορισμού κόστους της Pechiney, ενώ είχε ολοκληρωθεί και συμφωνία με την Glencore. Είχαν γίνει τα πρώτα βήματα στην ενέργεια.

Όπως τονίστηκε, η στρατηγική συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης με δυναμική εξωστρέφεια της ΜΕΤΚΑ, αυστηρό έλεγχο και περιορισμό του κόστους στο ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και με το πρόγραμμα ΜΕΛΛΟΝ, και με δέσμευση στις επενδύσεις στην ενέργεια, όπου έγιναν επενδύσεις στα τρία, ίσως και τα καλύτερα, εργοστάσια Φ.Α στην Ελλάδα.

Καίριο ήταν ότι η ΜΕΤΚΑ είχε ήδη κάνει την έξοδό της στις διεθνείς αγορές, και μάλιστα σε δύσκολες χώρες, αναπτύσσοντας την εσωτερική της τεχνογνωσία αλλά και με την υποστήριξη ισχυρών συνεργασιών, και κατάφερε να γίνει μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα των έργων EPC. Η ΜΕΤΚΑ «έδωσε φτερά» στον Όμιλο, όταν τα χρηματοοικονομικά των άλλων εταιρειών ήταν πολύ πιο στενά από τα δικά της, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο Ευ. Μυτιληναίος είναι τιμή μία εταιρεία σαν την Fairfax να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο. Φέρει ένα εξαιρετικό όνομα το οποίο διευκολύνει τον Όμιλο στις διαπραγματεύσεις του με τρίτους όπως π.χ. οι ξένες τράπεζες.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου Μυτιληναίος αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου, και η σχέση του δείκτη καθαρού δανεισμού / EBITDA περιορίζεται στο 1,6, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή οικονομική ευρωστία του ομίλου.

Δεν προχωρήσαμε σε επενδύσεις, παρά τα χρηματοοικονομικά μας, και κάποιοι ίσως μας μέμφονται για αυτό. Βασικό μέλημά μας όμως ήταν να κρατήσουμε τον Όμιλο «όρθιο». Η επίθεση έρχεται πάντα μετά την άμυνα, τονίστηκε.

Όσον αφορά στο ευρωομόλογο θα προχωρήσουμε όταν το επιτόκιο είναι καλό σε σχέση με αυτό που διαπραγματευόμαστε, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, ενώ σχετικά με την εγχώρια αγορά θεωρεί πως η απόρριψη της προσφυγής της ΔΕΗ στην Ε.Ε για τη τιμή της διαιτησίας είναι το πιο σημαντικό γεγονός στη σχέση του Ομίλου με τη ΔΕΗ τα τελευταία 10 χρόνια.

“Χρειάζεται να βρούμε συναινετικές διαδικασίες και να προχωρήσουμε μαζί, γιατί ΑτΕ χωρίς ΔΕΗ δεν υπάρχει και η ΔΕΗ χωρίς ΑτΕ θα ήταν μια άλλη εταιρεία”, δήλωσε.

Όπως τονίστηκε παραμένει το ενδιαφέρον για ΛΑΡΚΟ, “αλλά καθυστερούν πολύ οι διαδικασίες από την πλευρά του δημοσίου”.

“Καταλαβαίνουμε πιο πολύ από όλους τι περνάει η ΛΑΡΚΟ. Ελπίζουμε η ΛΑΡΚΟ να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να ξαναγίνει όπως ήταν παλιά”, σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη ΜΕΤΚΑ, τονίστηκε πως κάνει στροφή επενδύσεων στην Ελλάδα κρίνοντας ότι η οικονομία της χώρας θα κινηθεί ανοδικά σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας

“Η Εταιρεία αποφάσισε στρατηγικά να επανακάμψει στην Ελλάδα στην ανάληψη έργων υποδομής (έχοντας ήδη αναλάβει έργο την ΕΡΓΟΣΕ), να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπως και να επεκταθεί σε ενεργειακά έργα EPC και σε έργα υποδομών σε νέες αγορές όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες”, σημειώθηκε στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου και της ΜΕΤΚΑ.

Με άξονα το νέο προσανατολισμό της εταιρείας, η ΜΕΤΚΑ ανακοίνωσε και την προσθήκη νέων μελών στο δ.σ. της από στελέχη της που συμμετέχουν στη λήψη και στην υλοποίηση αποφάσεων.