Για τη μεγάλη σημασία της εξασφάλισης πόσιμου ύδατος και στον πλέον απομακρυσμένο πληθυσμό της Αφρικής, μίλησε ο Ματ Ντέιμον στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

“Εχοντας ταξιδέψει στον Τρίτο Κόσμο αρκετά, άρχισα να συνειδητοποιώ πραγματικά το μέγεθος της κρίσης του νερού και αυτό με σόκαρε”, δήλωσε ο σταρ του Χόλιγουντ στους δημοσιογράφους. “Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει επειδή δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή”.

Μπορεί η ατζέντα του διάσημου ηθοποιού να είναι γεμάτη από ανειλημμένες υποχρεώσεις, καθώς είναι εποχή απονομής κινηματογραφικών βραβείων για το Χόλιγουντ, αλλά βρήκε χρόνο να ταξιδέψει μέχρι την Ελβετία ως συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Water.org  (WaterPartners).

Ο Ντέιμον θα εκφωνήσει αρκετές ομιλίες για τις αξίες και την αξία της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, και για την “αξιοπρέπεια της τουαλέτας” .

 Ο Αμερικανός ηθοποιός αναφέρθηκε και στο concept “πίστωση για νερό”, μία μορφή χρηματοδότησης, σύμφωνα με την οποία παρέχονται δάνεια σε κοινότητες, που έχουν έλλειψη νερού, προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματά τους και να αποκτήσουν υγιέστερο τρόπο ζωής.

“Καθώς άρχισα να μελετάω το θέμα, συνειδητοποίησα πόσο περίπλοκο είναι. Συνειδητοποίησα ότι η φιλανθρωπία από μόνη της- το σκάψιμο πηγαδιών- δεν θα έλυνε ποτέ ένα τέτοιο πρόβλημα”, πρόσθεσε ο Ντέιμον.

Οι δημοσιογράφοι βέβαια δεν παρέλειψαν να αστειευτούν, ρωτώντας τον εάν έχει σκοπό να μιμηθεί ορισμένους από τους ριψοκίνδυνους ελιγμούς του Τζέισον Μπορν στις φημισμένες πλαγιές των Αλπεων. Αναρρώνοντας από σπάσιμο στην κλείδα, κι έχοντας αφήσει τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του στο σπίτι, ο ίδιος διευκρίνισε ότι το σκι δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά του.