Πριν από 3 χρόνια ο Γάλλος Fabrice Tourre γνωστός και ως «The Fabulous Fab», απείλησε να καταστρέψει τη φήμη και την παντοδυναμία της Goldman Sachs. Ο νεαρός Tourre, ένας χαμηλόβαθμος trader, πρακτικά ανύπαρκτος στην ιεραρχία της ισχυρότερης τράπεζας του κόσμου, είναι ο μοναδικός άνθρωπος που κατηγορήθηκε ονομαστικά στη μήνυση που υπέβαλε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε βάρος της Goldman, κατηγορώντας την ότι εν γνώση της εξαπατούσε τους πελάτες πουλώντας τοξικά ομόλογα.

Σήμερα ο Fabrice Tourre προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Ενεργό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, κάνει το διδακτορικό του στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και εργάζεται ως βοηθός καθηγητή, ενώ είναι και αρχηγός της πανεπιστημιακής ομάδας ποδοσφαίρου, των Bootstrappers.

Γόνος εύπορης γαλλικής οικογένειας με σπουδές σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της πατρίδας του και master από το αμερικανικό Stanford, ο Tourre άρχισε το 2001 να δουλεύει για την Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη. Δουλειά του ήταν να προσελκύει επενδυτές κυρίως από την Ευρώπη, όπως hedge funds. Ερχόταν πιο κοντά με τους πελάτες της τράπεζας μέσω μιας παρτίδας τένις και γινόταν δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων του στην Goldman, χρησιμοποιώντας τη «σαχλή αίσθηση του χιούμορ» για την οποία ήταν γνωστός.

Όμως, αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους χιλιάδες traders της ισχυρότερης τράπεζας του κόσμου δεν ήταν ούτε οι ευγενικοί του τρόποι αλλά ούτε και η αγάπη του για την πολυτέλεια και τα ξέφρενα πάρτι. Ήταν η ακραία απαισιόδοξη στάση του απέναντι στην αγορά της στεγαστικής πίστης. Από το 2005, ο Tourre δούλευε για τη μονάδα της Goldman που ασχολούνταν με τα στεγαστικά δάνεια και τις τιτλοποιήσεις τους. Κόντρα στην κοινώς αποδεκτή άποψη μεταξύ των ειδικών της Goldman, ο Tourre μαζί με έναν συνάδελφό του, τον Jonathan Egol,είχαν προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικής πίστης.

Όταν τον Ιανουάριο του 2007, σε ηλικία μόλις 28 ετών, ήρθε σε επαφή με το διάσημο κερδοσκόπο John Paulson, ούτε ο ίδιος μπορούσε να πιστέψει ότι θα έκλεινε μια τόσο σημαντική συμφωνία. Ο Paulson έψαχνε τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων για να σορτάρει και ο Tourre θα μεσολαβούσε για να τις δημιουργήσει η Goldman Sachs.

«Όλο και περισσότερος δανεισμός στο σύστημα. Όλο το οικοδόμημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Μοναδικός επιζών, ο‘Υπέροχος Fab’, θα στέκεται στη μέση όλων αυτών των σύνθετων, υπερβολικά μοχλευμένων εξωτικών συναλλαγών που δημιούργησε, χωρίς κατ΄ ανάγκη να καταλαβαίνει τις επιπτώσεις αυτών των τερατουργημάτων». Σε αυτό το sms που έστειλε σε μια φίλη του, κανείς διακρίνει -πίσω από την παιδαριώδη αλαζονεία- την ανησυχία του Tourre για το χάος που βοήθησε να φέρει στις αγορές.

Και αυτό το sms σε συνδυασμό με άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες του που έφθασαν στα “χέρια” της Επ. Κεφαλαιαγοράς,  ήταν που τον κατέστρεψαν.

Τον Ιούλιο του 2010 η Goldman συμφώνησε να πληρώσει “πρόστιμο” στην Επ. Κεφαλαιαγοράς 550 εκατ. δολ. χωρίς να παραδέχεται ούτε να αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Fabrice Tourre αρνήθηκε να συμβιβαστεί και συνεχίζει τη νομική “μάχη” για να καθαρίσει το όνομά του. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο και ο Tourre αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεσή του, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά περίπλοκη».