Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Έσοδα, αποκρατικοποιήσεις και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών αναμένεται να είναι το κυρίως μενού των συναντήσεων που θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή, 3 Μαρτίου, οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών.

Οι κκ. Τόμσεν , Μαζούχ και Μορς έχουν στην ατζέντα τους πολλά θέματα, άλλα θα θέσουν επιτακτικά κυρίως τρία :

1) Aυξήσεις Mετοχικών Kεφαλαίων Tραπεζών: Στην τρόικα θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάξουν άρδην οι σχετικές ημερομηνίες που έχουν ήδη προγραμματίσει για τις αυξήσεις των 3 συστημικων τραπεζών.

Σχετικές επιστολές έχει αποστείλει προς τις διοικήσεις της Εθνικής της Alpha και της Πειραιώς η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι οι τροϊκανοί θα δεχτούν μια μικρή παράταση το πολύ ενός μηνός. Άρα εάν κάτι δεν μεταβληθεί κάτι δραματικά τις επόμενες ήμερες με την έλευση της τρόικας οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές του θέρους.

Τονίζεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν, αφενός τη χρονική μετάθεση των αυξήσεων κεφαλαίου και αφετέρου την αλλαγή των όρων ώστε το εγχείρημα να καταστεί ελκυστικό για ιδιώτες επενδυτές. Το μεγάλο εμπόδιο είναι οι αρνητικές καθαρές θέσεις όπου βρίσκονται σήμερα οι περισσότερες τράπεζες. Έτσι, οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται όχι μόνο να βάλουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε οι τράπεζες να καταστούν βιώσιμες, αλλά και να καλύψουν τις ζημίες του παρελθόντος, οι οποίες δημιουργήθηκαν κυρίως από το PSI.

Τα ποσά που χρειάζονται οι συστημικός τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους έχουν καθοριστεί σε:

Εθνική 9,5 δισ ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 7,3 δισ ευρώ, Eurobank 5,8 δισ ευρώ και Alpha Bank 4,5 δισ ευρώ.

2) Έσοδα: Το οικονομικό επιτελείο έχει σκοπό να θέσει τις μειώσεις του ΦΠΑ και των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με δεδομένο ότι τα έσοδα έχουν υποχωρήσει δραματικά. Με βάση το Μνημόνιο ΙΙΙ οι αποκλίσεις στα έσοδα οδηγούν σε αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα (θα εξετασθεί εκ νέου τον Ιούνιο).

3) Αποκρατικοποιήσεις: Πολλά θα κριθούν από την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, και πάλι ως τον Ιούνιο, ώστε να αποφευχθούν περικοπές στον προϋπολογισμό.

Ζήτημα θα υπάρξει και με τις αποχωρήσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. Μέτα την κατηγορηματική διαβεβαίωση του επιτρόπου Όλι Ρεν ότι δεν ζητούνται άμεσες απολύσεις δίνει χρόνο στον αρμόδιο υπουργό, Αντώνη Μανιάτικη, να προχωρήσει με το σχέδιο της αξιολόγησης και της κινητικότητας για να επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης 25.000 υπαλλήλων ως το τέλος του έτους.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης που «τρέχουν» μνημονιακές δράσεις. Εκτός από το οικονομικό επιτελείο, στη λίστα βρίσκονται οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Ανάπτυξης και Υγείας, ενώ η τριμερής θα συζητήσει εκτενώς με τον πρόεδρο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Τάκη Αθανασόπουλο και τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβοπουλο.