Με τη φράση “υπάρχει κάτι το μεταφυσικά τιμητικό στο να υπομένει κανείς το παράλογο αυτού του κόσμου”, ξεκινάει το άρθρο του “Το πρελούδιο μιας επερχόμενης στροφής: Τα βασανιστήρια του παραλόγου”, ο Dr. John E. Charalambakis, επικεφαλής οικονομολόγος της BlackSummit και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι σε άρθρο του για το παράλογο των παγκόσμιων χρηματαγορών σήμερα.

Δανειζόμενος τη φράση του Αλμπέρτ Καμύ από τον “Ο Μύθος του Σισύφου”, ο οικονομολόγος της BlackSummit, υπενθυμίζει ότι ζούμε σε μια σουρεαλιστική αγορά η οποία έχει καταφέρει χωρίς καμία νομισματική ”άγκυρα” να δημιουργεί μια τεράστια κρίση κάθε κάποια χρόνια και παρ’ όλα αυτά να επανεφεύρει τον εαυτό της και να ξεκινάει από την αρχή, θυμίζοντας το μαρτύριο του Σισύφου.

Αυτή την παραδοξότητα των αγορών μας τη θύμισε η προηγούμενη εβδομάδα κατά  την οποία ο Dow Jones έχασε όλα τα κέρδη του έτους, ο δείκτης μεταβλητότητας – φόβου (VIX) σημείωσε “άλμα” έως και 45% και οι S&P και Νasdaq έφτασαν μια ανάσα πριν τα σημεία στήριξής τους, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και το ενδεχόμενο νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Το sell off της προηγούμενης εβδομάδας ενίσχυσε τους φόβους ότι επίκειται μια διόρθωση 10% στις κεφαλαιαγορές, ωστόσο, οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί, σύμφωνα με τη Blacksummit, χάρη σε αυτό ακριβώς το θαυμάσιο παράλογο των αγορών.

Μέσα στην εβδομάδα (την Τετάρτη), τα πρακτικά της Fed κατάφεραν να δώσουν ανοδική ώθηση στις μετοχές καθώς οι επενδυτές αντιλήφθηκαν ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί τελικά να αργήσει περισσότερο από το αναμενόμενο ενώ την ίδια στιγμή, η μία μετά τις άλλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακοίνωναν αδύναμα οικονομικά στοιχεία.

Το παράδοξο, σύμφωνα με τη Blacksummit, έγκειται στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία “βουλιάζει” μεν από το χρέος, τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, τα γεωπολιτικά ρίσκα και τις ανησυχίες για την Ευρωζώνη, όμως οι παγκόσμιες μετοχές μπορεί να σημειώσουν άνοδο στο άμεσα προβλεπτό μέλλον για χιλιάδες άλλους λόγους.

Παρά το sell off των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα, ο S&P σταμάτησε λίγο πιο πάνω από τον μέσο κινητό όρο των 200 ημερών (σημαντικό σημείο στήριξης για τον δείκτη) και ο VIX δεν ξεπέρασε τις 21,50 μονάδες παρά την άνοδο 45%, γεγονός που υποδεικνύει ότι πιθανότατα η “κατρακύλα” θα σταματήσει στα τρέχοντα επίπεδα.

Παράλληλα, οι traders έχουν μάθει ότι η πτωτική τάση της αγοράς δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες, ειδικά ότι αναθεωρούνται τα εταιρικά περιθώρια κέρδους και οι τιμές πετρελαίου.

Η στροφή στην οποία αναφέρεται ο αρθρογράφος, εν τέλει, σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία των αγορών, οι οποίες τείνουν πλέον να λαμβάνουν την κατεύθυνσή τους (οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή) όχι από τις ίδιες τις εταιρείες που έχουν άμεσο ενδιαφέρον αλλά από άλλα μακροοικονομικά γεγονότα, αναφορές και ανακοινώσεις.