Π.Κ.: 3/1.8.2013 (Τ.Ο. 8/2013)

Σήμερα την Παρασκευή 26.7.2013 στη Θεσσαλονίκη, οδός Αγίου Μηνά 7, στα γραφεία του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης, μεταξύ:
1. του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΞΕΝΑΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τις Φωτεινή Λυκισά – πρόεδρο και Αναστασία Γαϊτάνου – γενική γραμματέα και
2. της ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τους Βύρωνα Θεολόγη – πρόεδρο και Ευδοξία Κούση – γενική γραμματέα,
συμφωνήθηκε και έγινε αποδεκτή η υπογραφή της παρούσας Σ.Σ.Ε., μονοετούς διάρκειας, με έναρξη ισχύος την 1.7.2013 και λήξη την 30.6.2014.

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

Στους όρους της σύμβασης αυτής υπάγονται οι διπλωματούχοι ξεναγοί που απασχολούνται στα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία των Νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας και νήσων Θάσου και Σαμοθράκης.

Άρθρο 2
Εργασιακά καθήκοντα –
Έναρξη και λήξη της εργασίας

1. Η εργασία του ξεναγού συνίσταται στην εκτέλεση της ξενάγησης σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατάρτισε ο εργοδότης (τουριστικός πράκτορας). Στην εργασία περιλαμβάνεται και η με οποιονδήποτε τρόπο συνοδεία των ξεναγούμενων κατά τη μεταφορά τους στον τόπο ξενάγησης.
2. Η εργασία του ξεναγού αρχίζει με την εμφάνισή του στον καθορισμένο χρόνο και τόπο για την παραλαβή των ξεναγούμενων και λήγει με την επιστροφή των ξεναγούμενων στον προκαθορισμένο τόπο και χρόνο, σύμφωνα με το έγγραφο πρόγραμμα του τουριστικού γραφείου που δίνεται στον ξεναγό από τον εργοδότη.
Ο ξεναγός υποχρεούται να βρίσκεται στο σημείο παραλαβής των ξεναγούμενων δεκαπέντε λεπτά (15’) πριν από την έναρξη της ξενάγησης.
3. Ο εργοδότης ειδοποιεί τον ξεναγό για τον ακριβή χρόνο και τόπο παραλαβής των ξεναγούμενων το αργότερο από την προηγούμενη της ξενάγησης.
4. α) Όταν ο ξεναγός παραλαμβάνει ξεναγούμενους εκτός της έδρας του, η εργασία του αρχίζει από την ώρα αναχώρησής του προς παραλαβή των ξεναγούμενων και λήγει την ώρα της επιστροφής του.
β) Υπεύθυνος για την εκτέλεση της ξενάγησης καθ’ όλη τη διάρκειά της είναι ο ξεναγός, ο οποίος ρυθμίζει, σύμφωνα με τις γραπτές οδηγίες του τουριστικού γραφείου, τη διάρκεια της ξενάγησης, τις στάσεις, διελεύσεις, διαλείμματα κ.λπ.

Άρθρο 3
Χρόνος εργασίας

1. Τα χρονικά όρια απασχόλησης των ξεναγών ορίζονται ως εξής:
α) Η διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης είναι έως οκτώ (8) ώρες.
β) Η διάρκεια μισής ημέρας απασχόλησης είναι έως τέσσερις (4) ώρες.
γ) Η διάρκεια της κατ’ ουσία ξενάγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει για μεν την ημερήσια απασχόληση τις επτά (7) ώρες, για δε τη μισή ημέρα τις τρεισήμισι (3 1/2) ώρες.
2. Η απασχόληση πέραν των ανωτέρω χρονικών ορίων εργασίας είναι υπερωριακή εργασία και αμείβεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.2874/2000).
3. Η διάρκεια νυχτερινής ξενάγησης ή συνοδείας σε νυχτερινή διασκέδαση είναι τέσσερις (4) ώρες κατ’ ανώτατο όριο, αρχίζει στις 20.00 μ.μ. και αμείβεται με προσαύξηση κατά 15% σε σχέση με την αμοιβή της ημερήσιας εργασίας. Κάθε επιπλέον ώρα εργασίας αμείβεται ως υπερωρία. Εάν στην αρχή ή τη λήξη της νυχτερινής ξενάγησης ή συνοδείας δεν λειτουργούν συγκοινωνίες ή δεν εξυπηρετούν, ο εργοδότης υποχρεούται να μεταφέρει τον ξεναγό από και προς το σπίτι του ή προς τον τόπο εκκίνησης και αντίστροφα. Αντί μεταφοράς, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει στον ξεναγό τις δαπάνες μεταφοράς του με ταξί.

Άρθρο 4
Αναβολή – Ακύρωση – Ειδικές ξεναγήσεις

1. Όταν ο ξεναγός εμφανιστεί στον τόπο παραλαβής των ξεναγούμενων και η ξενάγηση αναβληθεί, τότε αμείβεται κανονικά, έστω και αν η αιτία ακύρωσης οφείλεται σε λάθος, με εξαίρεση την περίπτωση ανωτέρας βίας.
2. Ο εργοδότης μπορεί να ακυρώσει ανατεθείσα ξενάγηση αναθέτοντας στον ξεναγό άλλη ξενάγηση με την ίδια αμοιβή, αν είναι δυνατόν, την ίδια ημέρα και στον ίδιο εργοδότη.
3. Σε περίπτωση ακύρωσης της ξενάγησης από τον εργοδότη πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες, η αποζημίωση είναι 75% και για ακυρώσεις από βραδύς (19.00 μ.μ.) ή αυθημερόν η αποζημίωση είναι 100%. Η αποζημίωση ακύρωσης καταβάλλεται, εφόσον ο ξεναγός δεν απασχολήθηκε την ίδια ημέρα σε άλλη ξενάγηση, εκτός από την περίπτωση ανωτέρας βίας.
4. Σε περίπτωση ακύρωσης πολυήμερης ξενάγησης εντός των ενενήντα έξι (96) ωρών (τεσσάρων ημερών) πριν από την προγραμματισμένη έναρξη, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει στον ξεναγό ως αποζημίωση το 30% της συνολικής αμοιβής του για τις προγραμματισμένες ημέρες εργασίας.

Άρθρο 5
Μετακινήσεις ξεναγών

1. Ημέρες μετακίνησης είναι εκείνες που ο ξεναγός ταξιδεύει στον τόπο όπου θα παραλάβει τους ξεναγούμενους ή επιστρέφει από τον τόπο που τους παρέδωσε. Οι δαπάνες της μετακίνησης του ξεναγού, γευμάτων και πρωινού, καθώς και διανυκτερεύσεων, από την αρχή της μετακίνησης μέχρι την αρχή της ξενάγησης ή από το τέλος της ξενάγησης μέχρι τη μετακίνηση του ξεναγού για την επιστροφή του, βαρύνουν τον εργοδότη (τουριστικό πράκτορα). Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις ο τουριστικός πράκτορας υποχρεούται να εξασφαλίσει τη διανυκτέρευση του ξεναγού στο ίδιο ξενοδοχείο ή σε άλλο της ίδιας κατηγορίας.
2. Αν ο εργοδότης (τουριστικός πράκτορας) ζητήσει την προσωρινή εγκατάσταση ξεναγού εκτός της έδρας μόνιμης κατοικίας του, τότε υποχρεούται να παρέχει στον ξεναγό κατάλυμα και πλήρη διατροφή, πέραν της ημερήσιας αμοιβής ξενάγησης και των λοιπών παροχών σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.
3. Αν η απόσταση που διανύει ο ξεναγός στη μεταφορά του είναι μεγαλύτερη των 200 χλμ., ο ξεναγός δικαιούται να αναπαυθεί τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες πριν από την ξενάγηση.

Άρθρο 6
Ειδικές ρυθμίσεις και παροχές

1. Δεν επιτρέπεται στον εργοδότη η ανάθεση καθηκόντων ξενάγησης στις εξής περιπτώσεις:
α) Σε γλώσσες που δεν αναγράφονται στην άδεια του ξεναγού.
β) Σε τρεις (3) γλώσσες (Ν.710/1977).
γ) Για ομάδες ξεναγούμενων άνω των σαράντα εννέα (49) ατόμων που μεταφέρονται με λεωφορείο. Κατ’ εξαίρεση και λόγω χρήσης μεγαλύτερων ή διώροφων λεωφορείων για μεταφορά και ξενάγηση πέραν των σαράντα εννέα (49) ατόμων, ο ξεναγός θα αμείβεται επιπλέον με 2,07 ευρώ ανά άτομο (από το 50ό άτομο και πλέον).
2. Σε περίπτωση αλλαγής των ξεναγούμενων ή της κατηγορίας ξενάγησης (π.χ. πρωί Θεσσαλονίκη και το απόγευμα Πέλλα ή Πετράλωνα ή Βεργίνα), θεωρείται ότι ανατέθηκε στον ξεναγό νέα ξενάγηση και καταβάλλεται η αντίστοιχη αμοιβή της νέας ξενάγησης.
3. Δεν επιτρέπεται η ανάθεση μονοήμερης ξενάγησης στην ξηρά για διαδρομή μεγαλύτερη των 500 χλμ. στην οποία περιλαμβάνεται η μετάβαση, η επιστροφή και κάθε άλλη δευτερεύουσα διαδρομή. Σε εξαιρετική περίπτωση που παρόμοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να αποφευχθεί (περίπτωση Μετεώρων), τότε γίνεται ειδική ατομική συμφωνία με τον εργοδότη (τουριστικό πράκτορα) και τον εργαζόμενο (ξεναγό).
4. Κρουαζιέρα θεωρείται η ξενάγηση ατόμων που προέρχονται από κρουαζιερόπλοιο ή όταν ο ξεναγός πηγαίνει με τους ξεναγούμενους στον τόπο ξενάγησης με πλωτό μέσο και επιστρέφει αυθημερόν.
5. Ειδικότερα, στην περίπτωση της κρουαζιέρας του Αγίου Όρους, απαιτείται η χρησιμοποίηση εκ μέρους των τουριστικών πρακτόρων διπλωματούχου ξεναγού, όπως αυτό ισχύει και στους άλλους ανάλογους αρχαιολογικούς, ιστορικούς και θρησκευτικούς χώρους.
6. Σε περίπτωση που ένα είδος ξενάγησης δεν προβλέπεται από την παρούσα συμφωνία και τις κείμενες διατάξεις, οι όροι και η αμοιβή αυτής θα καθορίζονται με κοινή συμφωνία του εργοδότη (τουριστικού πράκτορα) και ξεναγού ή, σε περίπτωση διαφωνίας, με συμφωνία που καταρτίζεται μεταξύ των φορέων που υπογράφουν τη σύμβαση αυτή.
7. Στη διάρκεια μονοήμερης ξενάγησης ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει στον ξεναγό τουλάχιστον ένα γεύμα ή το αντίτιμό του.
8. Πολυήμερη ξενάγηση είναι η πλέον μίας (1) ημέρας ξενάγηση εκτός πόλης και ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει δύο γεύματα και πρωινό στον ξεναγό, καθώς και διανυκτέρευση στο ίδιο ξενοδοχείο με τους ξεναγούμενους.
9. Σε ξενάγηση εντός ή εκτός πόλης, αν πραγματοποιείται μεσημεριανή διακοπή λιγότερη των τριών (3) ωρών, τότε ο εργοδότης υποχρεούται στην παροχή γεύματος.
10. Σε περίπτωση που υπάρχει στο λεωφορείο διαθέσιμη κενή θέση, ο ξεναγός θα καταλαμβάνει κάθισμα στην πρώτη σειρά των καθισμάτων επιβατών.

Άρθρο 7
Αποδοχές

Οι αποδοχές των εργαζομένων που υπάγονται στη σύμβαση αυτή ορίζονται, κατά περίπτωση, ως εξής:

Α. Οργανωμένα τουρς

ΜΙΣΗ ΗΜΕΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΗΜΕΡΑ
Γύρος Θεσσαλονίκης 67,50 € Γύρος Θεσσαλονίκης 80,38 €
Πέλλα 67,50 € Αλεξάντερ 88,11 €
Βεργίνα 67,50 € Καβάλα 81,58 €
Πετράλωνα 67,50 € Δίον 75,48 €
  Μετέωρα 84,85 €
Σύντομος γύρος Θεσσαλονίκης χωρίς Μουσείο (έως δύο ώρες) 48,77 € Σιθωνία 72,45 €
Κασσάνδρα 72,45 €
  Θεσσαλονίκη από Χαλκιδική ή Πιερία 84,55 €

Στις ανωτέρω ξεναγήσεις «Οργανωμένα τουρς» μισής ημέρας ΔΕΝ χρεώνεται υπερωριακή εργασία.
Σε κάθε ξενάγηση η οποία περιλαμβάνει πεζοπορία, η αμοιβή θα προσαυξάνεται κατά 19,17 ευρώ.

Β. Πολυήμερα τουρς: Ολόκληρη ημέρα: 113,64 €.

Γ. Κρουαζιέρες

ΜΙΣΗ ΗΜΕΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΗΜΕΡΑ
Γύρος Θεσσαλονίκης ή Πέλλα ή Βεργίνα ή Πετράλωνα ή Δίον από λιμάνι Θεσσαλονίκης 70,32 € Αλεξάντερ 86,39 €
Δίον 80,38 €
Καβάλα από λιμάνι Καβάλας 84,38 €
Γύρος πόλης Καβάλας ή Φίλιπποι ή τουρς από λιμάνι Καβάλας 70,32 € Καβάλα από λιμάνι Θεσσαλονίκης 86,81 €
Βόλος – Μετέωρα 86,81 €

Δ. Νυχτερινή εργασία: Η συνολική αμοιβή, συμπεριλαμβανομένης και της προσαύξησης για ξενάγηση μέχρι τέσσερις (4) ώρες (από 20.00 μέχρι 24.00), ανέρχεται σε 75,94 ευρώ.

Ε. Ειδικές περιπτώσεις ξενάγησης: Για συνοδεία και ξενάγηση ατόμων που είναι από συνέδρια επαγγελματικά ή επιστημονικά ή καλλιτεχνικά ή συνεργεία φωτογράφων, κινηματογραφιστών ή της τηλεόρασης και που έχουν προσκληθεί από την κυβέρνηση ή δημόσιες υπηρεσίες ή ΝΠΔΔ ή οργανισμούς κ.λπ. και των οποίων τη διοργάνωση των τουριστικών τους εκδηλώσεων κ.λπ. έχουν αναλάβει τουριστικά γραφεία, τότε η αμοιβή του ξεναγού καθορίζεται ως εξής:

Μόνο μουσείο (έως 1 1/2 ώρα) 50,24 €
Μισή ημέρα 70,32 €
Ολόκληρη ημέρα 90,02 €
Πολυήμερα 113,64 €
Ειδικά Άγιο Όρος 95,64 €

ΣΤ. Άλλες αμοιβές

1. ΤΡΑΝΣΦΕΡ α) Θεσσαλονίκη – αεροδρόμιο ή αντίστροφα έως δύο (2) ώρες 28,14 €
β) Χαλκιδική – αεροδρόμιο ή αντίστροφα έως δύο (2) ώρες και Πιερία – αεροδρόμιο ή αντίστροφα έως δύο (2) ώρες 38,57 €
2. ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ Για κάθε ξενάγηση (επιπλέον)
(για πολυήμερη δίγλωσση ξενάγηση συνάπτεται ειδική συμφωνία)
40,17 €
3. ΓΕΥΜΑΤΑ Για γεύμα 10,45 €
4. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΞΕΝΑΓΟΥ α) Από βράδυ έως τέσσερις (4) ώρες μεταφορά 36,15 €
β) Από πρωί 24,51 €
5. ΔΙΩΡΟΦΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Πέραν των 49 ατόμων αμοιβή ξεναγού 2,07 €/άτομο

Ζ. Εναλλακτικός τουρισμός: Για συνοδεία και ξενάγηση ατόμων σε εκδρομές που αφορούν εναλλακτικό τουρισμό, όπως: πεζοπορία, εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους, ορειβατικές εκδρομές, διαδρομές με οχήματα (π.χ. διαδρομή με jeep), παρατήρηση πουλιών. Όταν τη διοργάνωση των εκδρομών αυτών έχουν αναλάβει τουριστικά γραφεία, τότε η αμοιβή του ξεναγού καθορίζεται ως εξής:
Ολόκληρη ημέρα: 90,02 ευρώ.

Άρθρο 8
Νόμιμες προσαυξήσεις αποδοχών

1. Αμοιβή αργιών και Κυριακών: Οι βασικές αποδοχές, καθώς και οι λοιπές αμοιβές των ξεναγών σε ημέρα Κυριακή ή σε εξαιρέσιμη αργία, προσαυξάνονται κατά 75%. Οι εξαιρετέες αργίες, σύμφωνα με τον νόμο και τη σύμβαση αυτή, είναι οι εξής:
1η Ιανουαρίου, 6η Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, Πάσχα, Διακαινησίμου (2η ημέρα Πάσχα), 1η Μαΐου, 15η Αυγούστου, 26η Οκτωβρίου, 28η Οκτωβρίου, Χριστούγεννα και 26η Δεκεμβρίου.
2. Επίδομα Πάσχα και Χριστουγέννων: Στους ξεναγούς χορηγείται επίδομα εορτών Πάσχα (15,384% για εργασία από 1/1 έως 30/4), Χριστουγέννων (12,5% για εργασία από 1/5 έως 31/12), καθώς και δικαίωμα αδείας (8%) και επίδομα αδείας (8%) υπολογιζόμενα επί της βασικής αμοιβής (που χορηγείται σαν παροχή την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας).

Άρθρο 9
Διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων

1. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συμβολή τους στον προγραμματισμό και τα κοστολόγια των εργοδοτικών επιχειρήσεων, συμφωνείται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να διεξάγονται και να ολοκληρώνονται κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ώστε οι νέες συλλογικές ρυθμίσεις να εφαρμόζονται από την έναρξη της τουριστικής περιόδου του επόμενου έτους.
2. Συστήνεται διμερής επιτροπή τουριστικών πρακτόρων – ξεναγών για τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων εργαζομένων – εργοδοτών προς τρίτους (φορείς, δημόσιες υπηρεσίες), για επαγγελματική κατάρτιση και διαρκή εκπαίδευση των επαγγελματιών ξεναγών. Αποτελείται από ίσο αριθμό μελών από κάθε πλευρά.

Άρθρο 10
Γενική ρύθμιση

1. Τυχόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ατομικών συμβάσεων εργασίας, υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων, νόμων, επιχειρησιακής συνήθειας, εθίμων ή άλλων συμφωνιών, με οποιονδήποτε τρόπο και αν έχουν αυτές καθοριστεί, δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.
2. Οι όροι των προϊσχυουσών συλλογικών ρυθμίσεων περιλαμβάνονται στη σύμβαση αυτή με κωδικοποιημένη μορφή, επομένως παρέλκει η διατήρησή τους σε ισχύ.

Άρθρο 11
Διάρκεια

Η ισχύς της σύμβασης αυτής αρχίζει από 1.7.2013 και λήγει στις 30.6.2014.