Εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισήλθαν το πρωί της Τρίτης στην πλατεία Ταξίμ, θέατρο των επεισοδίων ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο Ρόιτερς.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ετοιμάζονταν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα, τα οποία είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

Για μία ακόμα νύχτα, η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αργά τη Δευτέρα το βράδυ για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κέντρο της Άγκυρας, και ενώ συμπληρώνεται η ενδέκατη ημέρα του μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν στην περιοχή κοντά στη λεωφόρο Τουναλί Χιλμί, μια αναβαθμισμένη περιοχή της τουρκικής πρωτεύουσας, η οποία ήταν κλειστή από τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές.

Η περιοχή που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε σε μεγάλο βαθμό μείνει ανεπηρέαστη από τις συγκρούσεις που χαρακτηρίζουν τις νύχτες της Άγκυρας από της 30η Μαΐου και μετά, δέχτηκε μεγάλο όγκο δακρυγόνων, αναγκάζοντας τους εστιάτορες να κλείσουν τα καταστήματα τους και τους πελάτες τους να τρέχουν για να αποφύγουν τα χημικά.

Πάντως η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως υιοθετεί τη λογική του «μαστιγίου και του καρότου» προκειμένου να κατευνάσει το βαρύ κλίμα που υπάρχει με τους διαδηλωτές χωρίς όμως να φανεί ότι υποχωρεί.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση εννέα ωρών και αφού ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, ελήφθη η απόφαση, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, με εκπροσώπους των διαδηλωτών προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και να σταματήσουν οι ταραχές.

Αυτό είπε σε δηλώσεις του, προς τους δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει ποιοι θα είναι αυτοί οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, και παρά την επικείμενη συνάντηση του Ερντογάν με τους διαδηλωτές, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί στο μέλλον τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρίντς, σε δημοσιογράφους σήμερα στην Άγκυρα, οι «παράνομες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται πλέον στην Τουρκία».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αρίντς ανέφερε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, «νόμιμες», όπως τις χαρακτήρισε, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» είπε. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αρίντς: «στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος».

Αναφερόμενος στα αιτήματα των διαδηλωτών, τόνισε ότι «είπαμε πως θα δεχθούμε τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε το δικαστήριο σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ και είπαμε ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε. Αλλά δεν δεχόμαστε τα πολιτικά αιτήματα. Ούτε τα περί απομάκρυνσης των υπευθύνων και απελευθέρωσης όσων έχουν προσαχθεί».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα περί συνωμοσίας που συνδέεται με το εξωτερικό, όπως έχουν υποστηρίξει κυβερνητικά στελέχη, ο Αρίντς απάντησε «ναι, υπάρχουν», αλλά δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα. Τόνισε όμως ότι «συνεχίζονται οι σχετικές έρευνες» και ότι «οι δημοσιογράφοι μπορεί και να μην ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών».

Δείτε live τι συμβαίνει στην πλατεία Ταξίμ

Πηγή: Πρώτο Θέμα