Σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 570 εκατ. ευρώ προχώρησε τον Ιούνιο το Δημόσιο , όπως ανακοίνωσε ο αναπλ. υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Έτσι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αποπληρώθηκαν απ’ την αρχή της χρονιάς έφθασε τα 4,6 δισ ευρώ, ικανοποιώντας περίπου το 85% των αιτημάτων των Υπουργείων.

Παράλληλα βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους  800 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Ιουνίου, ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας το α’ εξάμηνο του έτους έχουν χορηγηθεί 13.531 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 81% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 65% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (750,3 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).

Στον τομέα της Υγείας, και ειδικότερα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ, η άμεση χρηματοδότησή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε ώθηση στην εξόφληση των οφειλών τους και τον Ιούνιο έλαβαν την τελευταία δόση της ειδικής χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να απορροφηθεί μέχρι τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα μέχρι το Σεπτέμβριο, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν εξοφλήσει πλήρως όλες τις παλαιές οφειλές προς τους προμηθευτές τους.

Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των παλαιών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ο κλάδος υγείας των οποίων μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ, τα προβλήματα που επιβράδυναν σημαντικά την εξόφληση των οφειλών και έπρεπε να αντιμετωπιστούν ήταν θεσμικής και τεχνικής φύσης.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επίλυσε τα θέματα που αφορούσαν κυρίως στην παροχή εκπτώσεων από τους παρόχους υγείας και προμηθευτές των ταμείων, καθώς και τη διαδικασία εκκαθάρισης και θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων από τις αρμόδιες αρχές.  

Έτσι, χρηματικά εντάλματα που είχαν εκδοθεί εντός του Ιουνίου, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, προς φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν άμεσα καθώς δημοσιεύτηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.  

Όσον αφορά στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου επίσης τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών μια ειδική διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχει σημαντική πρόοδος καθώς έχει επιτευχθεί η πληρωμή σε μηνιαία βάση περίπου 100 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών υποβάλλει σταδιακά αιτήματα και για άλλους Δήμους, οπότε το ποσό αυτό εκτιμάται ότι σταδιακά θα αυξηθεί περισσότερο.

“Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η συνεχής εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων ώστε να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις με τις τελικές πληρωμές, τις οποίες έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία”, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας: “Στόχος παραμένει το κράτος, παράλληλα με την προσπάθεια να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και συνακόλουθα να ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας”.

ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ