Η Βρετανία θα πρέπει να θέσει υπό επανεξέταση τα σχεδιαζόμενα μέτρα λιτότητας στον επόμενο προϋπολογισμό, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Olivier Blanchard, σημειώνοντας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2013 δεν είναι θετικές όπως προηγουμένως.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, είπε ότι ο προϋπολογισμός του ερχόμενου Μαρτίου θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ George Osborne ώστε να επανεξετάσει τα δημοσιονομικά σχέδια. «Εάν τα πράγματα μοιάζουν άσχημα στις αρχές του 2013, που πραγματικά είναι, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί η δημοσιονομική πολιτική (στο Ηνωμένο Βασίλειο)», τόνισε ο Blanchard. «Θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός του Μαρτίου θα είναι μια καλή στιγμή να κάνουμε απολογισμό και να αλλάξουμε το σχέδιο λιτότητας. Η περίοδος του προϋπολογισμού φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν αυτά τα πράγματα, και η χαμηλότερη δημοσιονομική ενοποίηση ίσως είναι κατάλληλα σε κάποια μορφή».

Τα σχόλια ακολούθησαν τις δυσμενείς προβλέψεις Blanchard για τη βρετανική και την παγκόσμια ανάπτυξη. Η βρετανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει μέχρι 1% αντί 1,1% φέτος και 1,9% αντί 2,2% το 2014.

Εκφράζονται φόβοι ότι το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2012, τα στοιχεία του οποίου θα δημοσιοποιηθούν αύριο Παρασκευή,  θα παρουσιάσει συρρίκνωση και υπάρχει ανησυχία ότι η βιώσιμη ανάπτυξη θα αποδειχθεί αδύνατη για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία εμφάνισαν ότι τα κέρδη επιβραδύνθηκαν το Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι αυξήθηκε η συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών, επιβαρύνοντας την οικονομία στο τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, ο Blanchard επαναδιατύπωσε τη συμβουλή του ΔΝΤ από το 2012, ότι θα βοηθούσε ένας βραδύτερος ρυθμός δημοσιονομικής ενοποίησης.

«Ποτέ δεν είμαστε παθιασμένοι με τη λιτότητα. Από την αρχή είχαμε δηλώσει πως η δημοσιονομική ενοποίηση θα πρέπει να είναι βραδεία και σταθερή, βασισμένη σε μια μακροπρόθεσμη έκβαση», τόνισε ο Blanchard.
.