Του Κωστή Πλάντζου

Πρωτογενές πλεόνασμα πέτυχε να εμφανίσει το 2012 η κυβέρνηση, στις δαπάνες του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Μετά από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των στόχων του ελληνικού Προγράμματος επί τα χείρρω, κάθε φορά που ο έλεγχος της Τρόικα έδειχνε απόκλιση κατά τη διάρκεια του 2012, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει πως «τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση επέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2012».

Τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (δηλαδή αυτό χωρίς τις δαπάνες για τόκους) της Γενικής Κυβέρνησης, σε μη ενοποιημένη βάση, εμφανίζουν ένα πλεόνασμα της τάξεως των 434 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Θετικά αξιολογείται κατ’αρχήν και το γεγονός πως στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 μειώθηκαν ταυτόχρονα τόσο το έλλειμμα, όσο και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (και μάλιστα κατά 700 εκατ. ευρώ το μήνα Νοέμβριο, πριν καν έλθουν δηλαδή οι δόσεις-μαμούθ των δανείων από την Τρόικα.

Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2012, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης μειώνονται συνεχώς και διαμορφώθηκαν στα 8.773,6 εκατ. ευρώ (μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων), από 9.467,2 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2012.

Σημαντική είναι πλέον και η συμμόρφωση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην προσπάθεια για «συμμάζεμα» και έλεγχο των δαπανών τους. Το ποσοστό των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που δίνει στοιχεία και τηρεί το Μητρώο Δεσμεύσεων (το οποίο και αποτελεί εργαλείο ώστε να μην αναλαμβάνονται υποχρεώσεις πέραν των διαθέσιμων πιστώσεων, ανήλθε στο 85%) προσεγγίζοντας το στόχο του Προγράμματος που είναι για 90%, ενώ το Δεκέμβριο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 59%.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, «αυτές οι θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας αποδίδει καρπούς, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες συνθήκες για τη σταθεροποίηση και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας».