Της Στεφανίας Σούκη

Στην πώληση των πρώην κεντρικών της γραφείων στο Βουκουρέστι προχωρά η Telekom Romania Communications, πρώην Romtelecom, του ομίλου ΟΤΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της διοίκησης για τη ρευστοποίηση συμμετοχών που δεν αποτελούν κύριες δραστηριότητες.

Η αρχική τιμή  πώλησης για το Telephone Palace, όπως ονομάζεται το κτίριο των γραφείων της Telekom Romania, αλλά και για δύο ακόμη όμορες ιδιοκτησίες της εταιρείας, αντιστοιχεί στα 21,6 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική στο real estate του ομίλου συνδέεται με τον στόχο να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο κομμάτι των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Ρουμανία.

Τα συγκεκριμένα τρία ακίνητα αποτελούν αυτή την στιγμή τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου, στο κομμάτι του real estate, ενώ η τιμή των 21,6 εκατ. ευρώ ορίστηκε κατόπιν της αποτίμησης ανεξάρτητων εκτιμητών. Η πώληση θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις προσφορές τους έως τις 20 του ερχόμενου Οκτωβρίου.  

Το Τelephone Palace είναι ένα από τα ιστορικότερα κτίρια του Βουκουρεστίου. Κτίστηκε μεταξύ του 1931 και του 1933 και εγκαινιάστηκε το 1934 παρουσία του βασιλιά Καρόλου ΙΙ, ενώ μέχρι το 1956 αποτελούσε το ψηλότερο κτίριο στο Βουκουρέστι. Το ακίνητο είναι επιφάνειας 12.000 τ.μ. σε οικόπεδο 1.900 τ.μ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Deutsche Telekom, που ελέγχει τις Telekom Romania Communications και  Telekom Romania Mobile Communications αποφάσισε να αλλάξει το όνομα των θυγατρικών του ΟΤΕ στη Ρουμανία, με το σκεπτικό ότι θα λειτουργήσει θετικά στη εν λόγω αγορά ο συνειρμός της σύνδεσης με την DT, η οποία, ως  γνωστόν κατέχει το 40% του Οργανισμού. Εν συντομία, η νέα ονομασία και το εμπορικό σήμα των RomTelecom και Cosmote Ρουμανίας (το λανσάρισμα έγινε στις αρχές του Σεπτεμβρίου) είναι Telekom Ρουμανία και απεικονίζεται με το Τ που έχει καθιερώσει ο γερμανικός όμιλος. Οι πλήρεις ονομασίες είναι Telekom Romania Communications και Telekom Romania Mobile Communications, ενώ ο όμιλος λάνσαρε και το πρώτα κοινά πακέτα στους πελάτες του στη ρουμανική αγορά.