(Upd) Με διασφαλισμένες τις καταθέσεις ίσως και εως 200 χιλ. ευρώ φαίνεται ότι οδηγείται σε σπάσιμο σε “καλή” και “κακή” η Laiki Bank της Κύπρου σε μία προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να εξοικονομήσει 2,8 δισ ευρώ από το συνολικό πακέτο της τρόικα. Με αυτό τον τρόπο το “κούρεμα” των καταθέσεων θα είναι σημαντικά μικρότερο, της τάξης του 1%-1,5%.

Εάν η Λαική πάει σε εκκαθάριση και πτωχεύσει που σημαίνει κέρδος 2,5 δισ. για το πακέτο σωτήριας, καθώς μηδενίζεται το κόστος ανακεφαλαιοποίησής της, αυτό θα σημάνει, παράλληλα, και την απώλεια καταθέσεων δεκάδων δισ. που βρίσκονται στη μια από τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες. Οι συνολικές καταθέσεις στην Κύπρο είναι 68 δισ. και τα περισσότερα βρίσκονται στη Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου. Άρα, εφόσον χαθούν για ποσά άνω των 200 χιλ. ευρώ, σημαίνει ότι η απώλεια των αποταμιεύσεων των πολιτών και του πλούτου της χώρας θα είναι παράλογα δυσανάλογη σε σχέση με το αρχικό σχέδιο κουρέματος της τρόικας.

Ωστόσο, πηγή από τη Λαϊκή Τράπεζα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ διέψευδε το σχέδιο, σημειώνοντας μάλιστα ότι η διοίκηση έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για άμεση ανακεφαλαιοποίηση ώστε να καταστεί η τράπεζα φερέγγυα και να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Σύμφωνα πάντως με το σενάριο της διάσπασης, η «καλή» τράπεζα που θα προκύψει από τη διάσπαση της Λαϊκής θα συγκεντρώσει τις καταθέσεις κάτω απ’ τα 200.000 ευρώ, τα εξυπηρετούμενα δάνεια και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ στην «κακή» θα απομονωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ και κάποια περιουσιακά στοιχεία. Αργότερα η “κακή” θα πάει προς εκκαθάριση και θα αποζημιωθούν πρώτοι οι καταθέτες. Εν ολίγοις χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν στο τέλος πολλά κεφάλαια, αφού τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα επαρκούν για την πλήρη αποζημίωση.

Το καλό κομμάτι θα λειτουργήσει με όλα τα υποκαταστήματα και σχεδόν όλους τους υπαλλήλους.

Στο μεταξύ θα υπάρξει και Προεδρικό Διάταγμα βάσει του οποίου ανεξαιρέτως σε όλες τις τράπεζες θα υπάρχει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίου και στις αναλήψεις.

Το μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει όμως απ’ αυτές τις κυβερνητικές διαρροές είναι τι θα γίνει με τις καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ.

Επίσης παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τις καταθέσεις αλλά και με τις καταθέσεις που έχουν Έλληνες σε υποκαταστήματα της κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών και την ΤτΕ ότι είναι διασφαλισμένες και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να καταλήξουν σε ελληνικά χέρια.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο ανταποκριτής του από την Κύπρο, η κατάσταση με τη Λαϊκή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να διασωθούν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα.