Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε αγωνιώδη προσπάθεια επιμήκυνσης του καθεστώτος ευνοϊκής φορολογίας των επιχειρήσεων στο νησί της Κύπρου ώστε να υπάρξει ομαλός μετασχηματισμός της οικονομίας της χώρας κι όχι σε κάποια αιφνιδιαστική απόφαση υπό την πίεση των Γερμανών και της Ε.Ε. για ανατροπή των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, προσανατολίζονται οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, βασικός στόχος της επόμενης λογικής – βάση δημοσκοπήσεων – κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, θα είναι η Κύπρος να λάβει ένα ειδικό καθεστώς προσαρμογής της φορολογίας της στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα πενταετούς ή επταετούς (στην καλύτερη περίπτωση) διάρκειας.

Κύριο επιχείρημα των Κύπριων οικονομολόγων και τεχνοκρατών είναι πως αυτή είναι η κρίσιμη περίοδος ώστε το νησί να κατορθώσει να δημιουργήσει άλλου τύπου δομές και να βασιστεί εκτός της ευνοϊκής προς τις επιχειρήσεις φορολογίας και στον τουρισμό, στην ενέργεια. Πρόκειται για μια άτυπη συζήτηση που ξεκίνησε μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και της Καγκελαρίου Αγκέλας Μέρκελ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης τους στη Λεμεσό, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Ευρωπαίκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε εκεί.

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σκηνικό έντονες είναι οι πολιτικές ζυμώσεις οι οποίες θα οδηγήσουν – όπως όλα δείχνουν – σε ειδικά δικαστήρια αμέσως μετά τις κάλπες στις 17 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, στόχος του πολιτικού κυπριακού συστήματος είναι να οδηγηθούν τραπεζίτες στο εδώλιο, κυρίως για δάνεια που δόθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα του νησιού και κόμματα, ενώ κυρίαρχη είναι η άποψη πως στην υπόθεση Βγενόπουλου και τη μετατροπή ομολογιών της Λαϊκής σε απλές μετοχές, ο Έλληνας τραπεζίτης είναι καλλυμένος από το νόμο.

Πάντως το σενάριο κρατικοποίησης των κυπριακών τραπεζών φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς στα σχέδια της επόμενης κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη είναι η άσκηση πιέσεων για συγχώνευση των τραπεζών σε ενάμιση ή δύο σχήματα και η πίεση για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε τέσσερις δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται ξεκάθαρα των άλλων δύο υποψηφίων κ.κ. Μαλά και Λιλλήκα, με διψήφια ποσοστά και η επικράτηση του θεωρείται σχεδόν βέβαιη.