Το τέλος της λιτότητας στην Ιρλανδία κήρυξε ο υπουργός οικονομικών Μισέλ Νούναν , με τον προϋπολογισμό του 2015. Περιλαμβάνει μικρές φοροελαφρύνσεις (όπως μείωση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από 41% σε 40% και αύξηση του αφορολόγητου στα €33.800 από €32.800) και αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες (όπως 5 ευρώ για το επίδομα παιδιού και 9 ευρώ το μήνα για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους).
Για να τηρηθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος (από 3,7% φέτος) η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2 δισ. ευρώ. Αλλά με την ιρλανδική οικονομία να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς (της τάξης του 5% για φέτος) και εκλογές σε 18 μήνες, ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν επέλεξε να φανεί λιγότερο φιλόδοξος όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, παραμένοντας βεβαίως κάτω από το φράγμα του 3% και να επιβραβεύσει τους Ιρλανδούς που υπέμειναν με αξιοσημείωτη στωικότητα αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών σωρευτικού ύψους 30 δισ. ευρώ (20% του ΑΕΠ) την περίοδο 2008-2013. Το Δουβλίνο προστίθεται έτσι στη λίστα των χωρών που υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει έναντι της Κομισιόν, αλλά αν λάβει κανείς υπόψη τις αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς Γαλλίας και Ιταλίας έναντι των στόχων, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι μάλλον δεν έχει λόγους να ανησυχεί.
Το στοιχείο, όμως που τράβηξε περισσότερο την προσοχή ήταν η κατάργηση του «Double Irish». Ο λόγος για την πρακτική που επέτρεπε σε μια εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία να «μεταφέρει» κέρδη σε άλλη εταιρεία, με ιρλανδικό μεν διαβατήριο, αλλά φορολογική έδρα σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, όπως π.χ. τις Βερμούδες, με μηδενικό συντελεστή φορολόγησης εταιρικών κερδών. Χάρη στο τέχνασμα αυτό, εκτιμάται ότι πολυεθνικοί κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας και της φαρμακοβιομηχανίας, από την Google και την Apple ως την Yahoo και την Allergan, κατόρθωσαν να αποφύγουν πλήρως τη φορολόγηση κερδών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.