Με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές, το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο για το “κούρεμα” στις καταθέσεις. Το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με χειροκροτήματα και “μπράβο” από το πλήθος που είναι συγκεντρωμένο έξω από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη είχε διαφανεί από νωρίς, καθώς όπως όλα δείχνουν, πρόθεση της Λευκωσίας είναι να ανοίξει και πάλι το ζήτημα για τη διάσωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, όπως έγραφε νωρίτερα το newmoney.gr, στο τραπέζι επανέρχεται το σχέδιο περί εσωτερικού δανεισμού από τα Ταμεία Πρόνοιας και τους Κύπριους πολίτες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αντί του κουρέματος των καταθέσεων όλων των καταθέτων -Κυπρίων και αλλοδαπών- υπάρχει σχέδιο:
* το δημόσιο να δανεισθεί ένα μεγάλο πόσο από τα αποθεματικά των ταμείων, που αγγίζουν τα 5,2 δισ. ευρώ. Βέβαια, το πόσο που επρόκειτο να εξοικονομηθεί από το κούρεμα των καταθέσεων έφτανε τα 5,8 δισ. ευρώ.
* Αυτό σημαίνει ότι λείπουν περί τα 500 εκατ. ευρώ, πόσο που θα μπορούσε να εξευρεθεί από ένα light κούρεμα των καταθέσεων, που θα αφορά μόνο τις καταθέσεις των Κύπριων πολιτών.
* Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει ένας διαφορετικός συνδυασμός και ο εσωτερικός δανεισμός από τις καταθέσεις των Κύπριων πολιτών να είναι μεγαλύτερος.

Σε κάθε περίπτωση με αυτό το σχέδιο δεν “πειράζονται” οι καταθέσεις των αλλοδαπών πελατών των τραπεζών (κυρίως των Ρώσων), που εικάζεται ότι υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ.