“Τα ζωώδη ένστικτα επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία, έπειτα από μία πενταετή πτώση και μία παρ΄ ολίγον έξοδο από την Ευρωζώνη”, γράφουν οι Financial Times.

Στο πλαίσιο της αλλαγής του κλίματος, η εφημερίδα μεταφέρει την πρόθεση της Olympia Development, του Πάνου Γερμανού, να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας εξαγορές αλλά και αναβαθμίζοντας τις επενδύσεις που έχει ήδη κάνει.

“Έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τώρα στο μέλλον της Ελλάδας. Σχεδιάζουμε να επεκταθούμε τους επόμενους μήνες”, δηλώνει στους FT ο Γιάννης Καραγιάννης, που διοικεί την  Olympia Development, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα τελειώσει φέτος.

Οι FT κάνουν ειδική αναφορά στην αύξηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών αλλά και στα σχέδια πολυεθνικών, όπως οι Unilever, Henkel και Procter & Gamble να αυξήσουν την παραγωγή τους στην Ελλάδα.

Οι κινήσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, έπειτα από τη μείωση των μισθών κατά 30-35% τα τελευταία δύο χρόνια και τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, σημειώνουν.

“Έχουμε την εντύπωση ότι κάποια εμπιστοσύνη επιστρέφει στην ευρύτερη οικονομία. Δεν είμαστε σίγουροι εάν αυτό θα είναι πρόσκαιρο, αλλά σίγουρα υπήρξε αύξηση του e-commerce από τις αρχές του έτους”, λέει στην εφημερίδα ο Αλέξης Πανταζής, πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs που πέρυσι ίδρυσε την Hellas Direct, μια εταιρεία που πουλά ασφάλειες αυτοκινήτου μέσω του ίντερνετ. Οι πωλήσεις της εταιρείας του διπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα.

Ο Michael Petersen, ένας νεαρός επιχειρηματίας με έδρα την Αθήνα, έλαβε την πρώτη του παραγγελία για εξαγωγές τον Ιανουάριο, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία του, Miterra, την οποία ίδρυσε πέρυσι με τον Έλληνα συνέταιρό του, πουλά ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσω του ίντερνετ.