Οι ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση για να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς ακόμη να ξεκαθαρίζουν αν ζητούν απολύσεις ή όχι, καθώς και οι αντιρρήσεις τους για όλα τα σχέδια ρυθμίσεων χρεών και οφειλών που προτάθηκαν από την ελληνική πλευρά, περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις για την καταβολή της δόσης του Μαρτίου.

Η τρόικα θα παρατείνει τη διάρκεια της επίσκεψης και κατ’ επέκταση των ελέγχων της στην Αθήνα,  συνεχίζοντας το πρέσινγκ για την επίτευξη των στόχων που απαιτεί το πρόγραμμα προσαρμογής, για να εγκριθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στη συνάντησή του με τους ελεγκτές επιχείρησε να τους πείσει πως «βάζει μπροστά» τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για να αποτρέψει πρόσθετες πιέσεις για νέα μέτρα (φόρους, μειώσεις μισθών ή και απολύσεις στο δημόσιο).

Η τρόικα πάντως δεν φαίνεται να πείθεται με τις εξηγήσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθ. Αντώνη Μανιτάκη, περί κινητικότητας στο δημόσιο και ζήτησε ισχυρές δεσμεύσεις για ταχύτερη μείωση προσωπικού και απολύσεις.

Την ίδια στιγμή, το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παραπέμπεται στα τεχνικά κλιμάκια που θα αρχίσουν να συνεδριάζουν από αύριο, καθώς στη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των δόσεων.

Σημαντικό είναι ότι η τρόικα απαίτησε κοινή αντιμετώπιση στη ρύθμιση φόρων και εισφορών. Δηλαδή να ισχύσει η ίδια φόρμουλα στη ρύθμιση χρεών, τόσο σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι και για τις επιπτώσεις που θα έχει στις τράπεζες η ρύθμιση χρεών από δάνεια, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Χαρακτήρισαν τη ρύθμιση μάλλον “γενναιόδωρη” και είπαν ότι θα έπρεπε να είναι πιο περιοριστική, για να μην προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

Οι επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής θα έχουν νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα την Κυριακή, ενώ αβέβαιο παραμένει το πότε θα συνομιλήσουν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντησή τους δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί.