Έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον ιανουάριο του 2014, κατά 19 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη βελτίωση του ισοζυγίου εισοδημάτων, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Ιανουάριο του 2013, καθώς το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε, ενώ παρατηρήθηκε και μικρή μείωση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 105 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ενώ το εμπορικό έλλειμμα χωρίς καύσιμα περιορίστηκε ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μείωσης των δαπανών για εισαγωγές σε σύγκριση με τη μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές.

Η μικρή (κατά 9 εκατ. ευρώ) μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης του ισοζυγίου των «λοιπών» υπηρεσιών (οφειλόμενης κυρίως σε ασφαλιστικές υπηρεσίες), η οποία αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές (κυρίως θαλάσσιες) και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 22,4% σε σύγκριση με το 2013, αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 10,6%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. (Επισημαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων).

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2014 πλεόνασμα 885 εκατ. ευρώ, κατά 16 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Ιανουαρίου του 2013, κυρίως λόγω καταγραφής, κατά τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, υψηλοτέρων εισπράξεων  από αναδιανομή νομισματικού εισοδήματος της ΕΚΤ, σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.  

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων
Τον Ιανουάριο του 2014 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 13 εκατ. ευρώ, λίγο υψηλότερο εκείνου του Ιανουαρίου 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την EE προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.
Τελικά, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε το 2014 πλεόνασμα 872 εκατ. ευρώ, κατά 20 εκατ. ευρώ μικρότερο από το 2013.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 308 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, έναντι 323 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Ιανουάριο του 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εκροή (μείωση) 44,5 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 556 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013) χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές. Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή (αύξηση) 105 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 44 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013). Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εκροή 64 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Alpha Bank στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στην Κύπρο.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 882 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013). Αυτή οφείλεται κυρίως στην μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στην αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Όσον αφορά τις ”λοιπές” επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 1,4 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013)  η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση (εισροή) των καταθέσεων  και repos  των μη κατοίκων στην Ελλάδα κατά 3,2 δισεκ. ευρώ (περιλαμβάνεται ο λογαριασμός TARGET). Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 600 εκατ. ευρώ καθώς και  από την καθαρή μείωση (εκροή) κατά 353 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2014 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισεκ. ευρώ. έναντι 5,4 στο τέλος Ιανουαρίου του 2013.