Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας στον γεωργικό τομέα, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών κ.κ Κάρολου Παπούλια και Σερτζ Σαργκσιάν.

Η συμφωνία, η οποία θα ισχύσει για τα επόμενα 5 χρόνια και θα ανανεώνεται εφεξής αυτόματα για διαδοχικές περιόδους 5 ετών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεργασία στους τομείς: φυτικής παραγωγής, αναπαραγωγής ζώων και κτηνοτροφίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιεργιών, κτηνιατρικών θεμάτων, μετασυλλεκτικού χειρισμού και βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων συμπεριλαμβανομένου και της εμπορίας.
Ακόμα περιλαμβάνει την συνεργασίας Ελλάδος και Αρμενίας σε θέματα συστημάτων παροχής γεωργικών συμβουλών, αγροτικής έρευνας, συστημάτων ποιότητας, πιστοποίησης και ελέγχου γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, βιοτεχνολογίας, εκμηχάνισης της γεωργίας,  εγγείων βελτιώσεων και τεχνογνωσίας γεωργικών υποδομών.

Η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί μέσω: 1) Ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εγγράφων. 2) Ανταλλαγής επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και συμβούλων. 3) Οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων, συναντήσεων και στα δύο κράτη. 4)Τριμερούς συνεργασίας με άλλες χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς υπηρεσίες χρηματοδότησης για την οικονομική ανάπτυξη. 5) Ενθάρρυνσης των δραστηριοτήτων κοινοπραξιών μεταξύ του συνεταιριστικού και του ιδιωτικού τομέα και των δύο χωρών στον χώρο της γεωργίας 6)Ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρίας στις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας.

“Αυτή η Συμφωνία θα βελτιώσει σίγουρα την ανταλλαγή γεωργικών προϊόντων προς όφελος των δύο χωρών και θα μεταβιβάσει την ελληνική τεχνογνωσία στην Αρμενία”, τόνισε ο  Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, που υπέγραψε τη συμφωνία με τον υπουργό Γεωργίας της Αρμενίας κ.Σέργκο Καραπετιάν, στο οικονομικό φόρουμ «Greece-Armenia Business Forum 2014», που διοργανώθηκε στο Ερεβάν με την συμμετοχή Ελλήνων και Αρμενίων επιχειρηματιών.

“Οι ιστορικά παραδοσιακοί δεσμοί που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία και οι κοινές απόψεις μας για τα διεθνή θέματα, βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα. Προσβλέπουμε σε διεύρυνση σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις. Το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων, μπορεί να είναι μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας αυτής” πρόσθεσε.