Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες σε Caa3 από Β3 υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s διατηρώντας αρνητικό outlook.

Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη της Moody΄s ότι το χρέος της κυπριακής κυβέρνησης είναι πιθανό να αυξηθεί, καθοδηγούμενο από την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, μετά τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πιθανότητα της χρεοκοπίας είναι αυξημένη δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του δημόσιου χρέους, το οποίο μπορεί να γίνει μη βιώσιμο. Ωστόσο εκτιμά ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2013.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Moody’s, αποτελεί συνέχεια της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου του 2012.
Τότε, ο οίκος αξιολόγησης έθεσε «υπό εξέταση» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (Β3) «ενόψει μιας πιθανής υποβάθμισης», εκτιμώντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κύπρου, που εκτέθηκε πολύ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι «πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο».

ΥΠΟΙΚ: Στο 150% του ΑΕΠ το χρέος της Κύπρου το 2014

Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρο υπολόγισε πως το δημόσιο χρέος της χώρας ως το 2014 πρόκειται να ανέλθει στο 150% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).
Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, το υπουργείο προβλέπει ότι το χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και θα μειωθεί περί το 100% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο.
Οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανέρχονται περίπου σε 50 εκατομμύρια ευρώ.