Υψηλότερα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με περιορισμένα τα κέρδη τους καθώς οι επενδυτές αναμένουν την news conference του επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke, μετά το meeting της κεντρικής τράπεζας, σχετικά με την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. 

Η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση της, κατά την οποία ενδέχεται να αποφασίσει να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 5 δισ. δολάρια το μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 σημείωσε κέρδη 0,4% στις 1.257,0 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,17% στις 6.559 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,59% στις 4.170 μονάδες, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,45% στις 8.636 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κέρδισε 0,30% στις 17.805 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύθηκε 0,35% στις 17.805 μονάδες.

Ο Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,34% στις 313 μονάδες.

Οι μετοχές της Inditex group, που κατέχει τα Zara, σημείωσε άνοδο 0,8% μετα την ανακοίνωση πως σημειώθηκε αύξηση 1% στα κέρδη το πρώτου μισού του έτους, στα 951 εκατ. ευρώ.

Η Smiths Group σημείωσε κέρδη  2,6% στην δεύτερη καλύτερη παρουσία εταιρεία σήμερα, για τον FTSE μετά την ARM.

Ο group ανακοίνωσε 2% αύξηση στα έσοδα στα 3,1 δισ. στερλίνες με λειτουργικό κέρδο πάνω από 1% στα 560 εκατ. στερλίνες. The group also declared a special dividend and announced restructuring measures.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNBC ο Philip Bowman, γενικός διευθυντής της Smiths Group,   ήταν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, υπό το πρίσμα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

“Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, με δεδομένο το γεγονός ότι ζούμε στην πραγματικότητα της πιο αργής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με έξι ή επτά χρόνια πριν και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούν σε αυτό. Έτσι, συνολικά, είμαι άνετα με τον τρόπο που θα πάμε. Είχαμε κάποιες δύσκολες αντιξοότητες πέρυσι … τα αποτελέσματα ήταν καλά”, τόνισε.

“Το όλο περιβάλλον για την ανάπτυξη φαίνεται να έχει επιδεινωθεί ελαφρώς από τον Ιούνιο, όταν η Fed μίλησε στην αγορά για τελευταία φορά,” δήλωσε η Lucy Macdonald της Allianz Global, στο Bloomberg. “Αν δεν κάνουν τίποτε απολύτως θα τεθούν ερωτήματα και θα ενταθεί η ανησυχία για την ανάπτυξη. Είναι σαφές ότι πρέπει να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να υποστηρίζεται.”

 Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας δείχνει να απομακρύνεται από την πολιτική της παροχής ρευστότητας στην βρετανική οικονομία, καθώς δεν ανησυχεί για την αύξηση στο κόστος δανεισμού στην εγχώρια αγορά, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, τα οποία τους προηγούμενους μήνες τάσσονταν υπέρ της συνέχισης της πολιτικής της αγοράς βρετανικών ομολόγων, συμφωνούν ότι τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω τόνωση η βρετανική οικονομία.

Tην ίδια ώρα, η ανέγερση νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,9% στις 891.000 ετησίως, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση της τάξης του 2,3%. Παράλληλα, οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών μειώθηκαν αναπάντεχα κατά 3,8%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 0,4%.

Στους άλλους νικητές τηs ημέρας η Manchester United ανακοίνωσε ρεκόρ κερδών στα 362,2 εκατ. στερλίνες οδηγούμενη από τα υψηλά διαφημιστικά deals.

Η Siemens AG αναρριχήθηκε σε υψηλό διετίας, μετά το διορισμό νέου οικονομικού διευθυντή. Η Inditex SA ενισχύθηκε 1,26% μετά την ανακοίνωση της εταιρίας για τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις. Η Heidelberg Cement σκαρφάλωσε 1,38% μετά τη σύσταση της Goldman Sachs για τη μετοχή της.  Η PSA Peugeot Citroen κέρδισε 1,2% μετά τη φήμη ότι η εταιρία προτίθεται να πουλήσει μερίδιο της σε Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία. Αντιθέτως, η  Lanxess AG κατέγραψε απώλειες  2,83%, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν το σχέδιο περικοπών της εταιρείας.