Απαγόρευση από το να “ποστάρει” σε κινέζικα μέσα δικτύωσης,  επιβλήθηκε στον Lee Kai-fu, τον πρώην επικεφαλής του κινεζικού τμήματος της Google.

Έτσι, για 3 εικοσιτετράωρα οι 30 εκατομμύρια “ακόλουθοι” του Lee Kai-fu δεν θα μπορούν να τον διαβάζουν ούτε στο Weido, τη κοινωνική σελίδα της Sina Corp. ούτε σε μία παρόμοια σελίδα της Tencent Holdings. Την είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος από το λογαριασμό του στο Twitter, χψρίς ωστόσο να εξηγήσει ακριβώς τους λόγους. Εκεί έχει 1 εκατομμύριο followers!

Ο Lee μέσω της σελίδας του στο Weibo, κριτικάρει την Κίνα για τον έλεγχο που ασκεί στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσω του Internet. Με μία δημοσίευσή του στις 16 Φεβρουαρίου, αναδείκνυε άρθρο της Wall Street Journal για το πως οι ασταθείς και αργές συνδέσεις αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες του εξωτερικού από το ανοίγουν γραφεία στην Κίνα.

Ο Lee είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Innovation Works, μίας επιχειρήσεις που εδρεύει στο Πεκίνο και λειτουργεί ως “θερμοκοιτίδα” για την στήριξη start-up τεχνολογικών επιχειρήσεων.

“Με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα και με 1 εκατομμύριο οπαδούς μπορείς να “ακουστείς”. Αλλά όταν έχεις 30 εκατομμύρια “followers είναι σαν να διευθύνεις ένα μικρό ραδιοφωνικό σταθμό ή τηλεοπτικό κανάλι”, δήλωσε ο Bill Bishop,  σύμβουλος για τεχνολογικά θέματα που εργάζεται στο Πεκίνο.

Η Κίνα διαθέτει αυστηρούς κανονισμούς για τον έλεγχο του διαδικτύου, νομιμοποιώντας τη διαγραφή αναρτήσεων ή σελίδων που κρίνεται ότι περιέχουν «παράνομες» πληροφορίες ή αρνητικά σχόλια για την κυβέρνηση.

Μάλιστα, πέρυσι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στα social media, οι Sina Weibo και Τencent, είχαν αναστείλει για 3 ημέρες τη δυνατότητα ανάρτησης σχολίων σε όλους  τους χρήστες, για την καταπολέμηση  “φημολογιών”.

Να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές Ιnternet στον κόσμο. Αναλυτές εκτιμούν ότι το 2020 περισσότεροι Κινέζοι παρά Αμερικανοί θα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.