Φορολογία τεσσάρων ταχυτήτων από τη 1.1.2014 θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην πρώτη ταχύτητα τα εντός σχεδίου ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα) τα οποία θα φορολογηθούν με 33 διαφορετικούς συντελεστές από 1,8 ως 29 ευρώ το τετραγωνικό. Στις άλλες τρεις ταχύτητες θα περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια με φόρο από 1,5 ως 30 ευρώ το στρέμμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών θα χωρίσει την Ελλάδα σε 30 ζώνες προκειμένου να επιβάλλει από το 2014 το νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι αθροιστικά στην περιουσία του κάθε φορολογούμενου ενώ θα συνοδεύει το ακίνητο για όσα χρόνια υφίσταται ακόμη κι αν αυτό μεταβιβαστεί. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ακινήτου όπως π.χ. η τιμή ζώνης, η παλαιότητα, ο όροφος, ο συντελεστής εμπορικότητας κ.λ.π. Στο σχέδιο του νέου φόρου δεν θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο ούτε στα εντός σχεδίου ακίνητα, ούτε στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία ως 120.000 ευρώ θα δουν ελάφρυνση – αφορά το 70% των ιδιοκτητών- ενώ οι ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 120.000 ευρώ θα έχουν επιβάρυνση.

Παράλληλα, με διαφορετικό τρόπο θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου ακίνητα αφού ο φόρος θα επιβληθεί ανά στρέμμα και θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση αν είναι χωράφι που καλλιεργείται από κατ’επάγγελμα αγρότη ή από ιδιώτη ή αν πρόκειται για ακίνητο σε τουριστική περιοχή. Στο νέο διευρυμένο φόρο ακινήτων θα ενταχθούν και οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα αυθαίρετα που θα κληθούν να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τους στο Ε9.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την είσπραξη 2,66 δισ. ευρώ κάθε χρόνο ενώ η τρόικα απαιτεί το 2014 τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να είναι 3,1 δισ. ευρώ.