“Ξυπνά” η αγορά των ελληνικών CDS (των συμβολαίων που ασφαλίζουν τα κρατικά ομόλογα έναντι μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας), καθώς κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια αναζητούν προστασία απέναντι στο εκλογικό ρίσκο που αυξάνεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σε έκθεσή της η JP Morgan, ενώ τα ελληνικά CDS σε κυκλοφορία ήταν μηδενικά για περίπου 30 μήνες, τους τελευταίους δύο μήνες, σημειώνεται μία αύξηση.
Όπως εξηγεί ο οίκος, το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε ζήτηση για τα CDS, με δεδομένο ότι τα νέα ομόλογα της Ελλάδας σε κυκλοφορία ήταν τόσο λίγα.
“Μία εξήγηση είναι ότι οι κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που είναι κυρίως ξένοι, έχουν αρχίσει να εστιάζουν στην προοπτική γενικών εκλογών εάν το ελληνικό κοινοβούλιο αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο το Φεβρουάριο”, σημειώνει η JP Morgan.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, της μεγάλης αναταραχής στην ελληνική αγορά ομολόγων, κάποιοι έβγαλαν μεγάλα κέρδη από τα CDS της χώρας.
Ήταν η πιο ταραγμένη εβδομάδα από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το Μάρτιο του 2012, με την απόδοση του 10ετούς να εκτινάσσεται ακόμα και πάνω από το 9%, από τα επίπεδα του 5,53% όπου βρισκόταν το Σεπτέμβριο.
Και παρότι αυτό λειτούργησε σαν μια επώδυνη αφύπνιση για τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν αρχίσει να υιοθετούν όλο και πιο αισιόδοξες απόψεις για την ελληνική οικονομία, οι arbitragers κατάφεραν να κερδίσουν αρκετά, καθώς το sell off βοήθησε να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα CDS.
Όπως εξηγεί το Reuters, τα ελληνικά CDS εμφάνιζαν premium περίπου 100 μονάδων βάσης έναντι των ομολόγων για μήνες. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, το premium αυτό έκλεισε περίπου στις 10 μονάδες βάσης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, για πολλούς, και μόνο το γεγονός ότι έγιναν πράξεις στα ελληνικά CDS προκαλεί εντύπωση, αφού η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 υπονόμευσε την αξία των συμβολαίων στα μάτια των επενδυτών, εξαιτίας των πολύ χαμηλών αποζημιώσεων που δόθηκαν για το PSI.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.