“Απέτυχε εν τη γενέσει της” η ρύθμιση οφειλών, εκτιμούν έμπειρα στελέχη του τομέα εσόδων του ΙΚΑ. Το πρώτο δείγμα επιβεβαίωσε τους φόβους τους  ότι η ρύθμιση οφειλών νέας αρχής με τη βούλα της Τρόικα δεν θα αποδώσει, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν από το Σεπτέμβριο νέα μέτρα, καθώς η ετήσια επιχορήγηση θα έχει απορροφηθεί στο σύνολό της και τα έσοδα θα συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία  εξαιτίας της ύφεσης.

Έως τις 5 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 750 αιτήσεις για την πάγια ρύθμιση  (ρυθμιζόμενο ποσό οφειλής 122,5 εκατ. ευρώ) και 2249 για τη νέα αρχή (Ποσό οφειλής που ρυθμίστηκε 97,1 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση του ΙΚΑ  περίμενε (ανεδαφική αισιοδοξία) περί τις 55.000 αιτήσεις τις πρώτες 10 μέρες.

Τρία είναι τα εμπόδια που αποθαρρύνουν τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα  χρέη τους:

1. Η υποχρέωση  εξόφλησης των οφειλών του 2013 για την ένταξη στην νέα αρχή

2.  Η υποχρέωση εμπράγματων εξασφαλίσεων και

3. οι ευθύνες  που αναλαμβάνουν οι εκτιμητές στις περιπτώσεις μεγάλων οφειλών.  

Όπως επισημαίνουν στελέχη των ταμείων, αν κάποιος οφειλέτης συλληφθεί και οδηγηθεί στο αυτόφωρο, δεν θα μπορεί άμεσα να προσκομίσει εγγυητική επιστολή από τράπεζα, αφού πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία. Επιπλέον, αν χάσει την ευκαιρία για ένταξη δε θα μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα, να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και να εκτελωνίσει προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΚΑ ζήτησε από την τρόικα να υπάρξει τροποποιητική διάταξη, αφού η  ρύθμιση είναι η μόνη ελπίδα για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία . Συζητείται  επίσης η επέκταση της εφαρμογής της προηγούμενης πάγιας  ρύθμισης που είχε κριθεί περισσότερο αποτελεσματική  έως το 2014.

Απογοητευτική είναι και η απόδοση της στον ΟΑΕΕ, που δεν μπορεί ακόμα να εξυπηρετήσει τους οφειλέτες, καθώς η ΗΔΙΚΑ που στηρίζει μηχανογραφικά το ταμείο θα έχει έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα την εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων. Μέχρι τις 2 Ιουλίου οι αιτήσεις για τη νέα αρχή ήταν 371 ενώ το συνολικό ποσό που μπαίνει στη ρύθμιση φθάνει το 1,97 εκατ. ευρώ.