Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Εμμονικά και δίχως κανενός είδους οικονομική αιτιολόγηση η Τρόικα εμμένει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων. Μετά από μια εβδομάδα άκαρπων επαφών με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και παρά τις απαιτήσεις στελεχών να δοθεί ένα οικονομικό αποτύπωμα από αυτή τη δράση, οι τροϊκανοί επανήλθαν εμμένοντας στη θέση τους για πλήρη απαλευθέρωση όλων των επαγγελματικών μισθώσεων, νέων και παλιών. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε υποβάλει μια συμβιβαστική πρόταση και οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν δεσμευτεί ότι θα την εξετάσουν και θα απαντήσουν σχετικά μέσω e-mail. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το υπουργείο γνωρίζοντας τις δυσκολίες της αγοράς και με γνώμονα το γεγονός πως θα ακολουθήσει κύμα εξώσεων (όπως για παράδειγμα στην οδό Τσιμισκή και το πολυκατάστημα Φωκά) έχει προτείνει να μην αλλάξει  καμία από τις υπάρχουσες συμβάσεις, ούτε να υπάρξει τροποποίηση στον χρόνο ειδοποίησης για την έξωση και στο ύψος της αποζημίωσης του μισθωτή, αλλά ούτε στις νέες μισθώσεις. Στην πορεία ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς πρότεινε να υπάρχει προστασία του μισθωτή για τουλάχιστον τρία έτη φοβούμενος τσουνάμι εξώσεων σε μια περίοδο κρίσιμη για την αγορά.

Κεντρική γραμμή του υπουργείου Ανάπτυξης είναι πως μια τέτοια πολιτική είναι ξεκάθαρα καταστροφική και υφεσιακή και πως δεν λύνει το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης. Την ίδια ώρα, πάντως, το υπουργείο θεωρεί πως η γραμμή διαπραγμάτευσης θα πρέπει να αφορά μόνο το συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι τροϊκανοί δεν έχουν ανοίξει το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών  πρώτης κατοικίας.