Ψεύτικες υποσχέσεις για διδασκαλία «επιχειρηματικών κόλπων» έδινε το πανεπιστήμιο του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Πολιτεία της Νέας Υόρκης στην αγωγή, που κατέθεσε κατά του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, ζητώντας αποζημίωση 40 εκατομμυρίων δολαρίων για εξαπάτηση χιλιάδων φοιτητών.      

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Τραμπ δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας από το 2005 έως το 2011 και παραπλάνησε χιλιάδες φοιτητές  υποσχόμενο να τους διδάξει «επιχειρηματικά κόλπα».

Σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Ερικ Σνάιντερμαν κατηγορεί τον Τραμπ ότι εμφανίζεται σε διαφημίσεις για τη σχολή του να δίνει «ψεύτικες υποσχέσεις» προκειμένου να πείσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα- συμπεριλαμβανομένων 600 Νεοϋορκέζων- «να ξοδέψουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια από το υστέρημά τους για να πληρώσουν μαθήματα που ουδέποτε θα έχουν».

Για παράδειγμα, στις διαφημίσεις αναφέρεται ότι ο κ. Τραμπ προσέλαβε καθηγητές, που θα διδάξουν στους φοιτητές, «μία συστηματική μέθοδο για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων». Ωστόσο, σύμφωνα με την αγωγή, ο Αμερικανός Κροίσος δεν έχει προσλάβει ούτε έναν καθηγητή και δεν έχει δημιουργήσει κανένα τμήμα με αυτό το αντικείμενο..

«Κανένας, όσο πλούσιος ή δημοφιλής και να είναι δεν έχει το δικαίωμα να εξαπατά τους σκληρά εργαζόμενους Νεοϋορκέζους» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Ερικ Σνάιντερμαν. «Οποιος το κάνει πρέπει να είναι υπόλογος στη δικαιοσύνη»

Η έρευνα για το Πανεπιστήμιο του Τραμπ ξεκίνησε το Μάιο του 2011 όταν δεκάδες άτομα άρχισαν να παραπονιούνται στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και το Ιλινόις για το εν λόγω ίδρυμα, το οποίο προσέλκυε φοιτητές με την υπόσχεση ενός 90λεπτου δωρεάν σεμιναρίου για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτή η υπόσχεση λειτουργούσε ως «κράχτης» για την πώληση ενός τριήμερου σεμιναρίου με κόστος 1.495 δολ.

Οι θαυμαστές του Τραμπ μπορούσαν να επιλέξουν τα «Trump Elite» πακέτα, τα οποία περιλάμβαναν παραδόσεις από τον ίδιο τον πολεκατομμυριούχο και η αξία των οποίων έφθανε τα 35.000 το μάθημα.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, πάντως, αρνείται όλες τις κατηγορίες, παραθέτοντας 11.000 αξιολογήσεις φοιτητών, το 98% των οποίων αναφέρει ότι είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένο» από τη σχολή.

Η αγωγή έχει πολιτικά κίνητρα, υποστηρίζει ο Τζορτζ  Σόριαλ, δικηγόρος κι αυτός του Τραμπ, καθώς, όπως λέει, ο Σνάιντερμαν είχε ζητήσει από τον Αμερικανό επιχειρηματία να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του κι εκείνος είχε αρνηθεί.

Εκπρόσωπος του εισαγγελέα, ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Σνάιντερμαν είχε δεχθεί στο παρελθόν χορηγία από τον Τραμπ «γεγονός που μιλάει από μόνο του για τον χαρακτήρα του εισαγγελέα, αφού είναι αρκετά γενναίος για να οδηγήσει την έρευνα εκεί που πρέπει».